tiistai 17. huhtikuuta 2012

Heinänkorren varassa...

Hevonen on ruohonsyöjä. Hästen är en gräsätare. Jos ensimmäisen hippologivuoden aikana ei muuta jäänyt päähän, niin tämä lause on opittu ja toistettu tuhanteen kertaan. Pysyäkseen terveenä, fyysisesti sekä psyykkisesti, tarvitsee sen pureskella korsirehua tunti toisensa perään; luonnossa hevoset laiduntavat 16-18 tuntia vuorokaudessa. Jos hevosen pureskeluntarve ei tule tyydytetyksi voi seuraksena olla käytöshäiriötä, vatsavaivoja tai vatsahaava. Ohutsuolen mikro-organismit eivät toimi oikein ilman jatkuvaa ravintoa ja hevosen vatsalaukku ei saisi koskaan tyhjentyä täysin. Jos hevonen lihoo helposti tulisi sen saada paljon ravintoarvoltaan huonompaa heinää tai sitten olkea. Jos hevonen on luonnostaan laiha kannattaa sitä ruokkia parhaalla mahdollisella heinällä.

Tästä voidaan tehdä johtopäätös, että heinä on hevoselle elinehto. Heinää kuluu järjettömät määrät jokaisessa tallissa ja heinää käsitellään mitä erilaisemmilla tavoilla. Nämä kuvat varmaan muistatte?



Ratsastuskoulullamme jokaisen hevosen heinät punnitaan Ikea-kasseihin. Tämä tarkoittaa että jokainen hevonen saa tarkalleen oikean määrän heinää päivässä ja omistajan on helppo kontrolloida sekä määrää että kustannuksia. Iso miinus on se, että tallityöntekijä täyttää n. 90 heinäpussia päivässä ja siihen kuluukin sitten koko aamupäivä. Ergonomista siitä ei saa ei niin millään, ja onhan se pussien täyttäminen vähän aivotonta...

Edellisessä työpaikassani heinää ei punnittu. Tämä on varmasti hyvin tavallista ja säästää aikaa. Kunhan hevoset näyttävät hyviltä ja voivat hyvin ei tässä varmasti ole mitään vikaa, on vain kovin vaikea arvioida miten paljon heinää kuluu jne.

Strömsholmassa kaikkien hevosten heinät punnitaan. 350 kg säilöheinäpaali on vaunussa jota vedetään käytävää pitkin. Vaaka on vaunun päässä, mitään pusseja ei siis täytetä. Tämä on ihan hyvä systeemi, joka alkaa tosin tuntua vähän vanhahtavalta - eikö tämä pitäisi pystyä 2012-luvulla koneistamaan? Iso miinus on näiden säilöheinäpaalien saaminen talliin....


Ergonomista...?
Flyingessä tähän asiaan on paneuduttu. Viime vuoden ajan tallien läpi ajoi säilöheinäkone, joka annosteli oikean heinämäärän jokaisen karsinan eteen. Meidän tehtävämme oli ainoastaan jakaa nämä kasat kolmeen osaa; aamu-, iltapäivä- ja iltaheiniksi. Tänä vuonna Flyinge on ottanut vielä askeleen eteenpäin ja kokeilee heinäautomaatteja:


Tässä on ajattelimisenaihetta. Usein  kyse on rahasta, hevosten määrästä, tallin tyypista jne. Miten teillä käsitellään heinä?

1 kommentti:

  1. Meillä Ruukin maaseutuopistossa syötetään sekä kuiva- että säilöheinää hevosille. Ratsuille yleensä pussitetaan ja punnitaan aamu- ja yöheinät. Päivällä kaikki hevoset saa tarhoihin kuivaheinää pussitettuina, että heinät ei variste pitkin tallinpihoja kun niitä jaetaan (päiväheiniä ei punnita vaan yhteen pussiin mahtuu noin puoli paalia heinää josta annetaan kahdelle hevoselle). Ravureille jaetaan sisällä heinäkärryistä heinät koska ne saavat kuitenkin enemmän. Ravurit vaan ovat aika huonoja syömään ja varmaan ainakin 50% heinistä jää syömättä ja tallotaan karsinaan turpeen sekaan, joka sitten vaikeuttaa karsinoiden siivousta.. Joillakin hevosilla sentään on heinäverkot jotka vähän säästää heiniä. Hevosia on tallissa yhteensä n. 40 ja heinää ne saavat neljä kertaa päivässä.

    Pyöröpaali ajetaan traktorilla tallin oven eteen ja siitä pyöritetään oppilasvoimin sisälle. Heinien pussitus on kyllä maailman vihoviimeistä hommaa, mutta aika nopsasti se käy kun on monta oppilasta tekemässä. Mitenkään ergonomista se ei kyllä ole! Kuivaheiniä on sentään helppo ja nopea pussittaa, kun laittaa pussin ylösalaisin heinäsiivujen päälle. Pussit laitetaan sitten karsinan oviin odottamaan josta ne on nopea jakaa hevosille.

    VastaaPoista