lauantai 24. maaliskuuta 2012

Loimella vai ilman?

Strömsholmassa on nautittu todella aurinkoisesta viikosta ja lämpötila nousee auringossa reippaasti yli 10 plusasteen. Käynnissä on kiivas (jokavuotinen...) keskustelu loimituksesta; hevosilla on talven jäljiltä sisäloimet tallissa ja sadeloimet tarhassa. Välillä ne ovat ilman loimea sisällä, välillä loimitetaan yöksi ja välillä päiväksi. Mielipiteitä on yhtä paljon kuin luokalla on oppilaita.


Oma hevoseni vietti eilen vuoden ensimmäistä loimetonta päivää tarhassa. Eikä todellakaan sen takia että hän olisi aikaisemmin palellut - niistä tulee vain niin kovin likaisia kun tarhailevat ilman loimea. Ja jos harjaamiseen ei ole riittävästi aikaa... Valintani on siis ulkoloimi, ja sillä ei ole mitään tekemistä lämpötilan kanssa. Nyt lämpimillä ilmoilla Alex on tallissa ilman talliloimea. Aikaisemmin se on nukkunut yöppäri päällä - tarkoituksena ettei hän hankkisi enempää turkkia ja mielellään heittäisi talvikarvanjämät pois.

Siitä miten hevoksen lihaksisto reagoi säähän voidaan olla montaa mieltä. Otetaan keskustelu aiheesta sitten vähän myöhemmin. Jos pysytään faktoissa voidaan todeta että hevonen on äärimmäisen sopeutuvainen eläin ja se pystyy kontroilloimaan ruuminlämpöään monilla eri tavoilla; lisäämällä tai vähentämällä syömistä ja/tai liikkumista, hikoilemalla tai tärisemällä, säätelemällä verenkiertoa ja hengitystiheyttä. Hevosen mukavuusalue (eli alue jolla sen ei tarvitse käyttää ylimääräistä energiaa pitääkseen tasaisen ruumiinlämmön) on n. 20 astetta - huomattavasti laajempi kuin ihmisen. Lisäksi hevonen tottuu mihin vain; jos se on ulkona vuoden ympäri ei sillä ole mitään ongelmia 25 asteen pakkasella. Jos se taas seisoo lämpimässä tallissa vuoden ympäri ei se kärsi siitä millään tavalla. MUTTA hevosta joka on tottunut lämpimään talliin ei yht´äkkiä voi heittää ilman loimea kylmään sateeseen, sen pitää saada tottua lämpöolosuhteisiin.

Eli, loimella vai ilman? Sen voi jokainen hevosen omistaja päättää itse. Jos hevoselle tulee kuuma loimen kanssa voi se vähentää verenkiertoaan ja näin alentaa ruumiinlämpöä, tai se voi alkaa hikoilla. Jos hevoselle tulee kylmä ilman loimea lisää se verenkiertoa verisuonissa, alkaa liikkumaan tai syömään, ja näin nostaa ruuminlämpöään. Jos haluaa että hevonen pysyy puhtaana, silloin se voi tarhailla loimi päällä ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti