Tavallinen torstai alkaa jokaviikkoisella kouluratsastus-demolla. Tällä viikolla aiheena oli kouluohjelman ratsastus, helppo A:4, joka tulee olemaan myös meidän näyttökokeemme kouluohjelma. Demon jälkeen ratsastettiin nuorilla hevosilla; koko 6 hevosen jengi taas jonoon ja maastoon, ravia siltojen yli maastoestekentälle, siellä sitä sitten paineltiin vesiesteiden läpi ja banketeiden yli, lopuksi yksitellen laukkaa metsätietä pitkin. Tällä kertaa hevoset jo tiesivät mistä laukkapätkä alkaa ja voi pyhä amalia että mentiin lujaa!
Tässä välissä suuntasin auton kohti kotia, oman hevosen selkään ja tehokas 45 minuutin ratsastus maneesissa. Vähän lounasta ja takaisin kouluun.
Meillä oli 2 tunnin luento ruotsalaisen radanrakentajan kanssa, joka suunnittelee radat tämän viikonlopun eliittikilpailuun täällä Strömsholmassa. Sama setä on suunnitellut kourallisen world cup -kilpailuja ja rakentaa mm. Stockholm Horse Shown. Luennon aikana puhuttiin siitä, että esteratojen rakentajilla on tärkeä rooli esteratsastusurheilun kehittämisessä.
Esteratsastuksen kehitystä ohjaavat mm. hevoskasvatus (mitä parempi hevosmateriaali, sitä tasokkaampi urheilu), valmennus ja koulutus, radanrakentajat, kilpailujen määrä ja laatu (tällä hetkellä liian paljon huonoja kilpailuja, mutta ratsukolla tulee olla mahdollisuus kilpailla aina halutessaan), sekä mm. media ja sponsorit.
Millainen sitten huippuradanrakentajan mielestä on hyvä rata? Hänen mielestään jokainen startti on treeniä seuraavaa tehtävää varten. Radanrakentajan tehtävä on minimoida vammojen ja negatiivisten kokemusten riski. Radan tulee sisältää vaihtelua ja uusia ajatuksia, kiinnostavia ja houkuttelevia linjoja jotka käyttävät koko tilaa. Radan pitää olla sopivalla tasolla, luoda hyvän ilmapiirin, rytmin ja harmonian. Turvallisuus tulee esteiden tyypistä ja materiaalista, turvakannattimista, hyvästä pohjasta sekä luokan tasoon sopivista linjoisa (esim. poniluokissa ei pitkää laukkasuoraa ennen viimeistä estettä...). Kenen sitten kuuluu voittaa? Sen, joka on lukenut läksynsä parhaiten; osaa analysoida radan (linjat, tiet, lähestymiset, esteet), rytminen ratsastus ajatuksena eteenpäin, ja hevonen joka on treenattu oikein sileällä ja esteillä.
Tässä välissä ratsastin Birkin, estehevoseni koululla. Klo 19.00 istuimme luennolla Strömsholman eläinsairaalassa, aiheena kaviokuume; sen syyt, hoito jne. Loistava luento, luennoitsijoina belgialainen eläinlääkinnän spesialisti sekä kengittäjä, joka on kengittänyt uransa aikana n. 1000 kaviokuumehevosta. Lisäksi luennoilla tarjoillaan hyviä voileipiä :-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti