Kuten jo aikaisemmin mainitsin, viime viikolla selvisin kunnialla niin koulu- kuin esteratsastuksen näyttökokeesta. Mitä niissä kokeissa oikein tehdään?
Maanantaina aloitimme viikon sillä suullisella kokeella, ja tiistaina oli vuorossa esteratsastus. Lounaalla rakennettiin porukalla rata, letitettiin hevoset ja sitten odoteltiin omaa vuoroa. Alkuun hevoset verrytellään itsenäisesti - examinator katsoo silloin vaikuttamista, istuntaa ja yleisilmettä. Sen jälkeen otetaan yksittäisiä verryttelyhyppyjä, jonka jälkeen vuorossa on itse rata; alkaa ravipuomeilla, siitä laukannosta, kaksi laukkapuomia (11m), raviin ja ravissa jumppasarjaan - siitä jatketaan laukassa, pysty -20m - sarja, diagonaalilla sateenkaarieste, okseri pitkällä sivulla, okseri seuraavalla pitkällä sivulla, kontrolliin ja laukkapuomit uudestaan, raviin ja ravipuomit. Kokeen aikana katsotaan istuntaa, tempoa, tietä ja lähestymisiä esteillä. Arvostelua emme ole vielä saaneet, ensi viikkoon asti pitää jännittää...
Keskiviikkona oli näyttökoe kouluratsastuksessa. Hevoset verrytellään itsenäisesti jonka jälkeen ratsastetaan "dressyrryttartest I:2", eli tavallinen kouluohjelma; sisältää mm. kolmikaarisen käyntiin siirtymisillä, keskiravia- ja laukkaa, "laukanvaihto" ravin kautta, pitkä myötäys laukassa, peruutus ja keskiympyrä keventäen jolloin hevosen tulee venyttää eteen alas. Examinator arvioi istuntaa, vaikuttamista ja lopuksi tehdään analyysi josta myös saa arvosanan. Kun kaikki ovat ratsastaneet radan omalla hevosellaan tehdään hevosten vaihto; 15 minuutin ajan, tuomarin silmän alla, ratsastetaan uudella hevosella mm. siirtymisiä, pohkeenväistöjä jne. Samat asiat arvioidaan.
Toisella ratsastusryhmällä on näyttökokeet ensi viikolla. Hieno tunne että ovat nyt takana; 3 viikkoa koulua jäljellä ja vielä pitäisi selvitä ratsastuksen teorian tentti, näyttäkoe teoreettisessa sekä käytännön opettamisessa ja se lopullinen muntlig syntes eli suullinen näyttökoe johon tiivistyy kaikki mitä tämän vuoden aikana on tullut opittua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti