lauantai 18. syyskuuta 2010

Koko viikko pähkinänkuoressa

Kotona ei toimi internet eikä TV:n kanavakortti. Onko siis olemassa joku suurempi mahti, joka yrittää keinoja kaihtamatta saada minut tarttumaan koulukirjaan perjantai-iltana klo 20.00 14-tuntisen päivän jälkeen??

Tiistaina alkoi pedagogiikka. Kurssin opettajana on Caroline Persson, joka on koko hippologilinjan kurssivastaava ja itse koulutukseltaan idrottspedagog. Kurssi koostuu varsin suurelta osalta ryhmäkeskusteluista, sanonko mitä mieltä mä olen niistä ryhmäkeskusteluista... Luokaltamme löytyy ihailtavan paljon kokemusta opettamisesta ja ohjaamisesta, suuri osa on ollut töissä ratsuskoululla ratsastuksenohjaajana, monet useamman vuoden ajan. Yli puolet on koulutettuja nuoriso-ohjaajia (minä myös!), ratsastuksenohjaajia tms. Hankaluuksi tuotti jo nyt alkuun tämä terminologia; mikä on pedagogiikkaa, mikä didaktiikkaa ja mikä metodiikkaa. Tiistai-iltapäivänä liikutin yhden reservihevosen, uskomatonta että melkein kaikki maneesit ovat käytössä myös ruokatunnin aikaan.

Keskiviikkona meillä oli tunnin valistus opiskelutekniikasta. Aivan turha, olisi vaan pitänyt jäädä kotiin nukkumaan. Eiköhän meistä jokainen 12 kouluvuoden jälkeen tiedä, että välillä pitää pitää tauko ja että viimeisen illan lukeminen ei ehkä käytännössä ole se paras. Ainut hyvä vinkki oli, että kannattaa istua epämukavassa asennossa kun lukee kotona, ettei nukahda :) Opiskelutekniikkaa seurasi oppitunti statistiikassa, joka oli myös yksi leikkikoulu. Tunnin kruunasi opettajan kommentti "helpointa on että ette mieti liikaa, tehkää vain. Älkääkä myöskään kysykö liikaa, koska mä en osaa vastata". Niin. Eikä tarvi olla lukenut pitkää matikkaa että osaa laskea keskiarvon...

Torstaina aamupäivän teoriatunnit käsittelivät ruokintaa. Puhuttiin laitumista (hoidosta, puimisesta jne.), erilaisista laidunkasveista ja erilaisesta heinästä. Katsottiin varsin hyvä filmi, nyt selkeni ero erilaisten kuiva- ja säilöheinätyyppien (hö, hösilage, ensilage) välillä. Iltapäivällä oli ajamista, taas tuli runnottua muutama kartio...

Perjantaina alkoi meidän pe-su tallivuoro. Siispä reippaana tallissa 6.55. Aamun ajotunti meni kaikkien osalta superhyvin, harjoitus oli vaikea enkä ymmärrä miten me suoriuduttiin siitä niin hyvin. Se oli käytännössä sellainen sokkelo tai labyrintti, mikä piti sitten pujotella käynnissä ja ravissa. Ajotunnin jälkeen istuin Ninan kanssa kahvilla kunnes oli seuraava tallivuoro 11.35. Iltapäivän pakollisella oppitunnilla oli puhumassa Malin Axel-Nilsson, kotieläinagrologi joka tekee SLU:lle sitä tutkimusta hevosten mahdollisesta "luonnetestistä". Mä olen edelleen varsin skeptinen asian suhteen. Hevonen on kuitenkin hevonen, ympärisön ja ihmisen vaikutus on niin äärettömän suuri, että voiko luonnetta testata jollain kaikille yhtä reilulla tavalla? Vapaa keskustelu karkasi taas vähän aiheesta, meidän luokalla on paljon mielipiteitä ja kaikki haluavat päästä sanomaan omansa, liittyvät ne sitten asiaan tai eivät. Teorian jälkeen hoidettiin viimeinen tallivuoro, olin kotona 17.40 ja valmis tallista 20.00. Kokeilin Pusun kanssa maasta-ajoa (tömkörning, eli juoksutusta kahdella ohjalla). Toimi äärettömän hyvän, Pusu oli taitava.

Tänään lauantaina meitä oli 9 erittäin väsynyttä opiskelijaa aamutallissa. Aamupäivällä kävin maastokävelyllä ajohevosellani, hevosten lounaan jälkeen ajoin kauppaan ja nyt tuhosin tehokkaasti koko irtokarkkipussin tässä tietokoneen äärellä... Kohta vuorossa päivän viimeinen stalltjänst ja sitten kotiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti