keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Vapaa aamupäivä, istuntaharjoituksia ja Flyingen siisteysrutiinit

Tällä hetkellä priorisoin bloggaamisen koulutyön edelle - tämä kun on niin paljon hauskempaa! Seuraavan koulutyön palautus on ensi tiistaina, työn alla on 7 sivuinen tieteellinen artikkeli, josta tulee kirjoittaa referaatti ja analyysi. Artikkelin sai valita itse ja omani kulkee nimellä A review of tendon injury: Why is the equine superficial digital flexor tendon most at risk? Aiheena siis jännevammat ja artikkeli sisältää pelkästään sellaista tieteellistä kieltä että pois alta. Onneksi mulla on maailman paras Iida Mahlio, joka opiskelee englannin kieltä Kentin yliopistossa; Iida oli mun tekninen tuki jo viimeksi, kun meidän piti kääntää vastaavanlainen artikkeli ;-)

Tänään mulla on ollut vapaa aamupäivä. Tai no, kaikki on niin suhteellista. Vapaa aamupäivä koulusta tarkoittaa hommia tääll kotona, mutta mä tykkään työstäni täällä äärettömän paljon enkä vaihtaisi sitä mihinkään. Herätyskello soi siis klo 7.00, aamiainen Julian kanssa ja 7.30 aloitettiin tallissa. Ruokinta, karsinoiden siivous, hevosten tarhaus ja lakaisu - 9.20 istuin oman hevoseni (Fixistä tulossa esittely, lupaan! :) ) selässä. Fixi, joka ontui hurjasti koko viime viikon, liikkuu nyt puhtaasti ja aion pikkuhiljaa palata normaaliin ratsastukseen. 10.15 istuin seuraavan hevosen selässä, kyseessä oli 5-vuotias Quite Easyläinen ruuna, joka laukassa pukitteli raivokkaasti. Tuntuu, että tällä viikolla kaikki mun ratsut ainoastaan pukittelee... Tuli vähän pikapika ratsastus ja 10.55 istuin jo autossa kohti Flyingeä. Pikapikaa ehdin myös ottaa muutaman kuvan kotipihasta:

Elvis (Huomatkaa, meillä on mutaiset tarhat ja nyt on hei helmikuu!)
 3-vuotiaat orit Ace (ruskea) & Marseille (harmaa)

Lukujärjestyksessä oli tänään ratsastusta ja istuntaharjoituksia liinassa. Kaverin kanssa vuorotellen siis juoksutettiin toisiamme. Tehtiin tasapainoharjoituksia (mm. kevennystä kaksi ylhäällä-yksi alhaalla, kevennystä kädet sivuille jne.), siirtymisiä ilman ohjia ja yritettiin löytää se oikea fiilis siellä satulassa. Mun suurin ongelma on, että istun enemmän oikealla istuinluulla ja olen koko ajan menossa vasempaan kierrokseen - myös silloin kun oikeasti mennään oikeaan. Istuntaharjoitukset on huippuhyödyllisiä ja mä saan todella tehdä töitä lihaksistoni kanssa, jotta pääsen suoristautumaan ja molemmille istuinluille.

Ratsastustunnin jälkeen lähdin 3 koulukaverin kanssa maastoon, meillä oli 4 hevosta mitkä piti kevyesti liikuttaa. Laukattiin maastoesteradalla, itse ratsastin ardennerin näköiselle ajohevosella joka laukassa veti selän köyryyn ja pisti pukitellen. En tippunut, tää hyvä tuuri loppuu vielä jonain päivänä...

Sain kysymyksen siitä kuinka tarkkaa Flyingessä on tallin ja varusteiden siisteys. Kun nyt tarkemmin ajattelee niin kyllä se aika tarkkaa on. Se ei tunnu pilkunviilaamiselta enää kun siihen on tottunut :-) Ja harvoin se ihan liiallisuuksiin menee... Hevosten kaviot puhdistetaan aina ennen karsinasta poistumista, se pitää käytävän ja pihan siistinä. Hevosella ei ikinä saa olla purua hännässä kun se lähtee ratsastukseen tai esim. kengitykseen, häntä siis harjataan aina (ei tosin tarhaan viedessä). Hevosten sisäloimet vaihdetaan tarpeen mukaan, ne on varustettu Flyingen logolla ja loimen tulee kyllä olla siisti. Lounaalla me aina haravoidaan tallin ympäristö, kesällä lehtipuhaltimen avulla. Lisäksi märällä sienellä pyyhitään liat karsinoiden etuseinästä (siihen valuu melassia ruokinnalla) sekä kaltereista. 3 kertaa viikossa pestään likaläntit karsinoiden seinistä, ruoka- ja juomakupit pestään joka päivä. Lannat kerätään tarhoista joka iltapäivä. Käytävä on periaatteessa aina lakaistu ja mitä tulee meihin jotka siellä tallissa pyöritään; verkkarit ja jumppatossut on ehdottomasti kielletty, paidassa ei saa olla huppua ja aina hanskat kun talutetaan hevosta. Kaulassa aina pikee tai poolo, kesällä topit ja hihattomat on ehdottomasti kielletty. Hevosilla on aina sininen Flyingen logolla varustettu satulahuopa, suojat harjataan ja pyyhitään aina käytön jälkeen, suitset ja satula pestään myös aina käytön jälkeen.

4 kommenttia:

 1. Ahihi kun mä olen niin kauhian erinomainen :) vähän mä taas täällä mietin, että miksi ihmeessä mä nytkin yritän tuskissani lukea jotain hämäriä runoja, kun voisin opiskella jotain hauskaa, kuten sä.

  Sitten taas katselin noita sun aikataulujasi ja totesin, että ei ehkä sittenkään :)

  VastaaPoista
 2. Flyinge kuulostaa ihanan siistiltä ja pikkutarkalta paikalta tallirutiineiltaan :D Oon koittanut jakaa eteenpäin hevosalan koulussa oppimiani pinttyneitä tapoja (mm. tallin käytävä aina siisti ja varusteiden/hevosten siisteys on kaiken A&O), mutta nykyjan hevostytöt tuntuu ottavan nihkeesti vastaan asian.

  VastaaPoista
 3. Kyllähän nuo tissitopit, microsortsit ja crocsit jalassa ratsastavat henkilöt nostattavat tukan pystyyn, eikä vain ulkonäön vaan nimenomaan turvallisuuden takia.

  VastaaPoista
 4. Yhdyn ehdottomasti Lauran kommenttiin! Pukeutumisessa unohtuu helposti ne turvallisuusnäkökohdat.

  VastaaPoista