perjantai 11. helmikuuta 2011

Hevosen ensiapu

Tänään iltapäivän oppitunnin aiheena oli HEVOSEN ENSIAPU. Käytännössä ehdittiin puhua vain erilaisista siteistä ja muista kääryleistä. Aiheen käsittely aloitettiin luokkahuoneessa käymällä läpi mihin kaikkeen pinteliä/sidettä (bandage) voidaan käyttää:

1. Tyrehdyttämään verenvuoto
2. Suojaamaan; ulkoiset iskut, infektiot (esim. leikkauksen jälkeen) sekä erityisesti suoja hyönteisiltä (kesällä haavat tulee suojata kärpäsiltä, etteivät muni haavaan)
3. Tukemaan
4. Tukemaan esim. murtumia (kipsi)
5. Laskemaan turvotusta
6. Mahdollistamaan hoito esim. antibioottihauteet
7. Piilottamaan vammat

Havaintoja teoriaosuudelta:
Pumpulia suositellaan käytettäväksi patjana, koska se jakaa tasaisesti siteen aiheuttaman paineen. Nyt markkinoilla on valtavat määrät uusia moderneja sidetarpeita - suurin osa niistä oikeasti todella käytännöllisiä, mutta kalliita. Kalanmaksaöljy-sulfa-haude auttaa riviin. Betadinehaude opettajamme mukaan tuhoaa enemmän kehon omaa kudosta kuin bakteereja. 500kg painava hevonen sisältää n. 40l verta ja voi menettää ämpärillisen ilman, että se on edes vaarallista (hevonen voi pyörtyä menettäessään liikaa verta, ihan niin kuin ihminenkin). Jalkojen kylmäämisestä rasituksen jälkeen ei ole mitään muuta fysiologista hyötyä kuin se, että se mahdollisesti tuntuu hevosesta mukavalta. Pintelit ratsastuksessa eivät tue jännettä - ne ainoastaan suojien tapaan suojaavat iskuilta. Akillesjännitte tulee varoa jos laitetaan side takajalkaan kintereen ympärille.

Teorian jälkeen siirryttiin talliin kokeilemaan:

Ajohevonen Clyde sai toimia mallikappaleena. Se oli kovin epäileväinen koko toimituksen ajan...

 Clydelle tehty etujalkaan "galoppbandage" sekä etujalkaan tukiside, jota laukkahevosilla käytetään usein kilpailuissa. Pintelipatjana toimii marketista ostettu tiskialusta. Takajalkaan tehty pumpulista ja sideharsosta koko jalan kääryle, kuviteltu vamma kintereessä (pinteli täytyy tehdä alas asti, jotta se ei valu).

Sitten päästiin tositoimiin! Tässä Miga, jolle minä ja Sophie olemme solmineet jos jonkinmoista sidettä. Hienoja, eikö?

8 kommenttia:

 1. "Betadinehaude opettajamme mukaan tuhoaa enemmän kehon omaa kudosta kuin bakteereja. Jalkojen kylmäämisestä rasituksen jälkeen ei ole mitään muuta fysiologista hyötyä kuin se, että se mahdollisesti tuntuu hevosesta mukavalta. Pintelit ratsastuksessa eivät tue jännettä - ne ainoastaan suojien tapaan suojaavat iskuilta."

  Niin paljon olen ma turhaan raatanut! ;)

  -Anne (PS: Alkaa muuten mun opiskeluiden viimeinen harjoitteluviikko tänään!)

  VastaaPoista
 2. Mitäköhän se opttaja tuumaa esim. Animal Intexistä? Ainakin teho betadinehauteeseen verraten on ihan eri sfääristä, Intexin eduksi.

  VastaaPoista
 3. Voi apua, jos hepalle tulee haava, on neuvottu laittamaan betadinehaude. Ja nyt sinä kirjoitat, että se tuhoaa enenmmän kehon omaa kudosta kuin bakteereja. Mitä tulisi käyttää betadinehauteen sijaan? Voisiko siltä opettajalta pyytää lisäselvitystä betadinehaude kommentistaan?

  VastaaPoista
 4. Ei kai ihan pientä haavaa lähdetä ensinkään hautomaan? Jos vuotaa niin puhdistetaan (vesi, puhdistusaine) ja sitten steriilit haavataitokset päälle ja sidotaan.

  VastaaPoista
 5. Ei toki pientä haavaa haudota, mutta isompia ja syvempiä olen kylläkin hautonut. Ja nimenomaan tuolla betadinella. Odottelen kovasti Katin kommenttia, millaista haudetta tulee käyttää betadinehauteen sijasta.

  VastaaPoista
 6. Selvisikö nuo betadine + kylmäysasiat koskaan?

  : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betadinehauteen sijasta suositellaan steriiliä keittosuolaa ja side ilman sitä betadinea :-)

   Poista
 7. Kiitti vastauksesta! Kerro tarkemmin joskus kun ehdit.
  Mites tuo kylmäys?

  VastaaPoista