sunnuntai 6. helmikuuta 2011

HP1 - OMTENTAMEN A, UTFODRING 27/1 2011

Eilen pohdimme avopuolisoni (lue: kämppikseni) kanssa, että mitä normaalit ihmiset tekee lauantai-iltana 6 päiväisen työviikon jälkeen. Lähtee ulos; juhliin tai baariin? In my dreams totesivat molemmat varsin ryytyneinä pitkän talliviikon jälkeen. Nyt tarvitaan rentoutumista! Autoon ja nokka kohti City Gross tavarataloa :-) Onko mitään rentouttavampaa kuin shoppailu isoimmassa ruokakaupassa mitä lähiseudulta löytyy?

Tavaratalon aulassa oli sellainen koju, missä myytiin ja mainostettiin omega 3-tabletteja. Myyjä tietysti kävi kiinni välittömästi ja ensimmäinen kysymys oli "Aaaa ratsastajatyttöjäkö?". Haistaanko me oikeasti niin pahalle, että sen huomaa? Meillä ei ollut edes ratsihousuja jalassa.

Tuli sitten shoppailtua ihan kunnolla, lähinnä tosin ruokatarvikkeita ja maailmanhistorian kallein käsirasva (toivottavasti on nyt hintansa arvoinen). Ajattelin tänään laittaa kunnon ruokaa ja tehdä vihdoin niitä lounaslaatikoita pakastimeen, ei sillä että kaurapuurossa olisi jotain vikaa, mutta... Ja jos tulisi vaikka syötyä vähemmän sitä suklaata. Kaupassa oli myös piparkakkujen loppuunmyynti, nam!

Mainitsin aikaisemmin saaneeni arvosanan 5 ruokinnan tentistä. Isäni kommentti aiheeseen oli "hyvä, nyt sä osaat sitten ruokkia hevosta". En ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että ei-hevosihmisillä todennäköisesti ei ole mitään käsitystä mitä tämä "ruokinta" pitää sisällään. Ja kyllä, nyt mä osaan ruokkia hevosta :-) Kaiken selvyyden vuoksi ajattelin laittaa tähän loppuun kyseisen tentin ja vielä enemmän selvyyden vuoksi ajattelin kääntää sen suomen kielelle.

HP1 - OMTENTAMEN A, UTFODRING 27/1 2011
Max pistemäärä 25p. 80% eli 20p antaa arvosanan 5.

1. Hippologin on tärkeää tuntea hevosen ruuansulatus ja kuinka ruokinta vaikuttaa hevosen hyvinvointiin, sekä millaisella ruokinnalla hevonen voi hyvin niin fyysisesti kuin psyykkisesti.
a. Selvitä, miten ravintoaineet pilkotaan ja otetaan aineenvaihduntaan eri ruuansulatuskanavan osissa (6p.)
b. Selitä, miksi muutokset ruokinnassa tulee tehdä hitaasti ja mitä liian nopea muutos korsirehussa voi aiheuttaa (2p)

2. Mm. kuiva-ainepitoisuus, koostumus, ravinnepitoisuus ja hygieeninen laatu saattaa vaihdella korsirehujen välillä.
a. Mainitse 2 tekijää, jotka voivat vaikuttaa korsirehun kuiva-ainepitoisuuteen ja selitä lyhyesti miksi (1p)
b. Mainitse 2 tekijää, jotka voivat vaikuttaa korsirehun koostumukseen (stråns grovlek) ja selitä lyhyesti miksi (1p)
c. Mainitse 2 tekijää, jotka voivat vaikuttaa korsirehun kuiva-ainepitoisuuteen (per kg kuivaa) ja miksi (2 p)
d. Korsirehun hyvä hygieeninen laatu on kaikkein tärkeintä, kuvaa 3 tärkeää momenttia puimisessa, paalaamisessa ja/tai varastoinnissa jotka voivat vähentää haitallista bakteerikasvustoa säilöheinäpaaleissa (3p)

3. Täysihoitotalleissa kuuluu korsirehu usein tallivuokraan ja voi olla vaikeaa saada tallinomistaja vaihtamaan rehua kun vuosikuorma mahdollisesti on jo toimitettu tallille. Sinulla on 3 nuorta hevosta täysihoitotallissa ja vuotinen korsirehu on proteiiniköyhää, energiapitoisuus on 6MJ ja proteiinipitoisuus 25 g rakaavalkuaista per kg (65% kuiva-ainepitoisuus).
a. Mitkä ruoka-aineet sopisivat täydentämään huonoa korsirehua? Sinun ei tarvitse laske ravintopitoisuuksia vaan eritellä eri mahdollisuuksia esim. vertailemalla hyviä ja huonoja puolia kahden eri ruoka-aineen välillä. (4p)

4. Ystäväsi tietää, että osaat laksea rehulaskuja ja pyytää sinua laskemaan ruokintasuunnitelman hänen lämminveriselle ratsuhevoselleen Totelle, joka painaa 600kg. Totte on 15v. ja esteratsu, hän on "normalfödd" sekä omaa normaalin tempperamentin. Ystäväsi ratsastaa Totella 6 päivää viikossa, n. 50 min käyntiä ja 30 min ravia ja laukkaa joka kerta. Totte tarhailee yksin pienessä tarhassa. Tallilla ei ole aikaisemmin tehty analyysia heinästä ja Totelle ei ole aikaisemmin laskettu ruokintasuunnitelmaa. 3 viikkoa sitten tallilla on siirrytty kuivaheinästä säilöheinään ja sen jälkeen Totte on laihtunut (Totte on aina ollut vähän lihakseton). Totte seisoo purukuivituksella ja on viimeisten viikkojen aikana alkanut pureskella puisia karsinanseiniä.

Tällä hetkellä Totte saa 10 kg säilöheinää, 2 kg kauraa ja 1,5dl kivennäistä. Ystäväsi haluaa käyttää rehuja jotka saa tallin puolesta;
- Hösilage (70% kuiva-aine, 6,3 MJ, 35g valkuaista, 1,7g Ca, 1,4 g P, 0,6g Mg)
- Kaura (8 MJ, 80g raakavalkuaista, 1g Ca, 3g P, 1g Mg)
- Kivennäinen (8,8g Ca, 1,36g P, 4,8g Mg)

a. Laske ravintotarve (? =näringsbehov), ei tarvitse laske seleenitarvetta.
b. Laske sopiva ruokintasuunnitelma.
c. Selitä miksi...
*miksi hevonen on laihtunut
*mistä lihasköyhyys johtuu
*miksi hevonen pureskelee karsinan seiniä
*perustele valitsemasi ruokintasuunnitelma
(6p.)

3 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Ah, rehulaskuja. Tuli melkeen ikävä kouluun takaisin :) Pitäisi taas virkistää muistia noiden laskujen suhteen...

    VastaaPoista