lauantai 8. syyskuuta 2012

Yritystaloutta ja kandi

Eilen vietin perjantai-iltaa yksin kotona. Viime kerrasta on aikaa! Kämppikseni lähti viikonlopuksi kisareissulle ja suurin osa luokkakavereistani viikonlopuksi koteihinsa eri puolelle Ruotsia. Tein pizzaa, söin jäätelöä ja lueskelin koulukirjoja. Kai sitä perjantaita voi huonomminkin viettää!

Nyt olen valmis lauantain aamutallista, siivonnut hevoseni karsinan ja istahdin tähän tietokoneelle yritystalouden kirjat toisella puolellani. Tämän jakson aikana luemme kurssin Företagsekonomi för Hästverksamhet II (FEK II) eli yritystaloutta hevosalan yrityksille. Kurssin tavoite on antaa teoreettiset valmiudet perustaa ja pyörittää hevosalan yritystä. Täydennämme viime vuonna oppimiamme asioita,lisäksi syvennytään mm. verotukseen, oman yrityksen perustamiseen, juridiikkaan, organisaatioteorioihin sekä yrityksen ja tuotteiden kehittymisvaiheisiin. Luentoja on 3 viikossa, jokainen n. 3 tuntia.

Yritystalous on mielenkiintoista ja niin kauan kun saan pyöritellä numeroita on se minulle kohtuullisen helppoa. Minä ja luokkakaverini Camilla päätimme, että kandidaatintyömme tulee olemaan liiketaloudesta sekä liittymään ratsastuskoulutoimintaan. Nyt sitten pallotellaan ideoita ja yritetään päättää mistä oikeasti haluaisimme kirjoittaa. Ensimmäinen ajatus oli verrata organisaatiota pienellä vs. isolla ratsastuskoululla. Tämä kuitenkin hylättiin, mitä iloa tuloksesta oikeastaa olisi? Voidaan jo olettaa, että isolla ratsastuskoululla tarvitaan enemmän organisointia. Seuraavaksi ajattelimme tutkia organisaatioita isoilla ratsastuskouluilla ja katsoa onko se yhteydessä tuottavuuteen, toisin sanoen: mitä parempi organisaatio, sitä enemmän voittoa. Mutta tämäkin idea meni poikki ja pinoon - täysin mahdotonta sulkea muut ulkoiset tekijät pois, voitto ja vuoden tulos riippuvat niin monista tekijöistä. Tällä hetkellä pohdinnassa on organisaatiomallia ja sen yhteys toimistyötunteihin. Jokainen tunti toimistossa maksaa - mitä vähemmän toimistotunteja, sitä taloudellisempaa. Onko hyvä/iso organisaatio yhteydessä toimistyön määrään?

Nyt seuranani  on kirjat Organisaatiokäyttäytymisen perusteet, Organisation och ledarskap sekä Företagsekonomi - från begrepp till beslut. Katsotaan mihin päädytään. Hyviä ideoita vastaanotetaan!

1 kommentti:

  1. Olisi ihan mielenkiintoista myös tietää, paljonko ihan yritysosaamista ratsastuskoulun perustajilla on. Suomessa on ainakin keskusteltu paljon täysihoitotallien tilanteesta, kun moni omistaja lähtee yrittäjäksi ihan omalta harrastuspohjalta eikä oikeastaan ole mitään yritystietoutta (hinnoittelut, verotus, sopimukset yms) Ja onko yrityksissa ylipäätään panostettu mitenkään juuri tuon "lisätyön" organisointiin niin että se saataisiin tehtyä mahdollisimman tehokkaasti vai onko edelleen tyylillä 'sitten joskus kun joku ehtii, jos ehtii...' :) Vähän ajatuksia, itsellä tulee niin kauheesti mieleen aina kaikkia ideoita, mitä vois tutkia.

    VastaaPoista