Ystäväni Iida esitti kysymyksen koskien ratsastustunteja: "Ratsastetaanko teillä osastossa? Miksi/miksi ei?". Hyvä kysymys, ajattelin vastata näin julkisesti.
Osastossa ratsastaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ratsastetaan jonossa ja joikaisen ratsukon välissä on n. 3 m. Ei siis olla jakauduttu tasaisesti koko kentälle vaan sananmukaisesti pysytään osastossa. Sekä Suomessa että Ruotsissa järjestetään ryhmäratsastuskilpailuja - näissä kilpailussa ratsastetaan osastossa ja suoritetaan eri kouluradan teitä.
Yleistäen voin sanoa, että meillä ei ratsasteta osastossa. Poikkeuksena tietyt alkeistunnit ja tämä on hyvin opettajakohtaista. Minun tunneillani ei ratsasteta osastossa muuten kuin hetkittäin. Osastossa ratsastamisen hyvä puoli on se, että saadaan järjestystä maneesiin. Kun kärkeen valitsee sen luotattavimman ponin saadaan ne laiskemmatkin ponit liikkeelle ja tunti sujuu huomattavasti joutuisammin. Lisäksi kärkeen voi valita sen ratsastajan joka vähän osaa ratsastusradan teitä ja näin ne kokemattomatkin oppivat, kun vain seuraavat perässä. Lisäksi lapset oppivat pitämään huolta välimatkoista.
Huono puoli on tietysti se, että ei voi olla varma oppivatko muut kuin osaston kärkiratsastaja. Tavoite on, että aloittelijat saisivat ponin kuin ponin liikkeelle, että jokainen osaa itse kääntää ja pysäyttää. Ratsastajalle tulee selkeästi enemmän haastetta kun ei olla osastossa ja se taas edistää oppimista. Korostan vielä, että olen henkilökohtaisesti tätä mieltä. Mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin opettajia. Aikuiset ja kokeneet ratsastajat eivät ratsasta osastossa kuin maastossa. Meillä siihen ei ole tarvetta.
Toivottavasti vastaus oli riittävä :-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti