lauantai 3. maaliskuuta 2012

Höbjörn

Täällä on jo kevättä rinnassa kun aamusta paistaa aurinko ja mittari kipuaa lähes päivittäin +10 asteeseen. Kyllä se takatalvi ehtii tulla, mutta nautitaan nyt niin kauan kuin tätä kestää.

Päiväkävelyllä Strömsholmassa; luokkakaverini Ida ja hevonen Solo
Eilen oli viimeinen päiväni ratsastuskouluharjoittelussa. 2 kuukautta meni että suhahti! Harjoittelun aikana piti suunnitella ja pitää teoritunti (pidin sen lapsille kilpailujen järjestämisestä ja siitä mitä kisapäivänä tapahtuu), suunnitella ja järjestää "projekti" (oma projektini oli klinikka aiheesta taivutusväistöt) ja suunnitella ja pitää 5 omaa ratsastustuntia. Check! Lisäksi pitää kirjoittaa raportti, joka käsittelee kyseistä ratsastuskoulua joka kantilta. Raportistani tuli 12 sivua pitkä ja nyt se on valmis - check.

Raportissa analysoidaan mm. ratsastuskoulun rutiineja ja annetaan parannusehdotuksia. Yksi tylsimistä hommista on ollut heinäpussien täyttö; jokaisen tuntihevosen heinät punnitaan ja pussitetaan (yksi pussi aamulla, yksi iltapäivällä, yksi illalla). Tämä tarkoittaa n. 90:ä heinäpussi per päivä, jokaisessa pussissa 2-5 kiloa heinää. Käytännössä aivan järjetön homma joka vie yhdeltä ihmiseltä koko aamupäivän, lisäksi se on epäergonomista ja aika painavaa; ranteet eivät erityisesti kiitä... Kun ole täyttänyt yhden pussin, ripustat sen tällaiseen vaakaan:

...ja sen jälkeen täytät pussia lisää, otat vähän pois tai hyvällä tuurilla pussissa on juuri oikea määrä. Ja sitten enää 89 pussia jäljellä.

Saitte varmasti pointin. Aikaavievä toimi jota pitäisi jollain tavalla nopeuttaa tai helpottaa. Ensimmäinen asia minkä tein oli vaa'an siirtäminen; vaaka roikkui 3 m:n etäisyydellä heinäpaalista. Siirsin siis vaa'an heinäpaalin viereen, ettei pussien kanssa tarvi vielä lisäksi kävellä. Eräänä iltapäivänä lueskelin ruotsalaista hevoslehteä nimeltä Hippson ja bongasin sieltä artikkelin laitteesta nimeltä Höbjörn. Eräs ruotsalainen tallinomistajapariskunta tappeli saman heinäpussiongelman kanssa ja 3 vuoden ajan kehittänyt laitetta joka tekisi tästä edes vähän ergonomisempaa. Laitteella oli hintaa n. 400 euroa, mutta esiteltyäni artikkelin ratsastuskoulun omistajalla kesti vain 6 päivää että Höbjörn muutti tallille.Heinäpussi ripustetaan tähän "heinäkarhuun" ja samalla laite punnitsee pussin; puntarista näkee siis heti kun pussissa on oikea määrä. Lisäksi pussin saa paremmalle korkeudelle eikä sita tarvitse kannatella itse. Kokeilin laitetta ja se teki hommasta melkein puolet nopeampaa (ja melkein hauskaa!). Ehkä tästä laite suomalaisille tallinomistajille jotka tappelevat heinäpussien kanssa? Höbjörn - made and designed by Björn, Sweden :-)

2 kommenttia:

  1. Hello Kati! Hauska blogi sulla. Osuin jostain syystä sivuille ja luin yhdeltä istumalta kaikki vuodesta 2010 (no välissä nautin vähän juustokakkua). Nyt olen siis kartalla ja seuraan mielenkiinnolla jatkoa. Aulangolla on tänään ollut kevätrieha ja täytyy kohta tiedustella kuulumiset niiltä, jos vaikka maneesikassaan olis tullut aloituspanos. Vaikka ei kai ne sitä keränneet. :-) t: Veera (Sallan)

    VastaaPoista
  2. Tuttuakin tutummat ikeasäkit+heinä-yhdistelmä. Aikoinaan heppakoulussa sullottiin(ja taidetaan ne varmaan vielki laittaa) heinät ikeasäkkeihin ja punnittiin. Mitää muuta ei vihattukaa niin paljo ku sitä hommaa. Toki alun jälkeen säkitys meni rutiinilla, eikä kauheesti tarvinnu pusseihin heiniä lisäillä, kun ekalla kertaa meni jo oikeen. Sen tarkan painon kun tunsi monen säkityksen jälkeen käsissään.

    VastaaPoista