torstai 25. huhtikuuta 2013

Valmentamisen taito

Meillä Strömsholmalaisilla on ollut ilo ja kunnia olla mukana Jan Jönssonin, joka on ratsastuksen professori Kyra Kyrklundin lailla, luennolla sekä valmennustunneilla tällä viikolla. Janne on kilpaillut kenttäratsastuksessa olympiatasola monta vuotta ja ny 25 vuoden aikana toiminut valmentajana hienoin tuloksin. Hän jätti oman ratsastusuransa jo jonkin aikaa sitten, ja on sen jälkeen valentanut niin poni-, juniori-, young rider sekä seniorimaajoukkuetta kenttäratsastuksessa.

Janne luennoi meille valmentamisesta. Hän valmentaa maajoukkutasolla ja silloin tavoitteena on arvokisat ja olympialaiset. Silloin valmentajan ja/tai kapteeni saa yleensä työn neljän vuoden aikajaksoissa. Jannen mukaan tärkeintä on, että on selkeä visio; kuinka onnistun johtamaan joukkueeni maaliin ja tavoitteeseen? Tämän jälkeen tarvitaan strategia; missä joukkue on nyt, heikkoudet ja vahvuudet, mitä puuttuu, onko tavoite realistinen. Valmentaja tekee profiilin jokaisesta joukkueen ratsastajasta. Valmentajan eli "coachin" täytyy uskoa visioonsa ja olla todellinen visionääri.

Jannen mukaan valmentajan ei välttämättä tarvitse itse kilpailla/olla kilpaillut eliittitasolla, mutta kunnioitus on helpompi saada, jos on tehnyt sen. Janne puhui paljon siitä, että valmentajan täytyy olla parhaimmillaan "tiukassa tilanteessa" eli esim. juuri olympialaisten alla. Silloin täytyy auttaa ratsastajia löytämään oikea fokus ja keskittyminen. Täytyy luottaa siihen mitä tekee ja "tiukassa tilanteessa" ei auta miettiä mitä muut tekevät. Janne on valmentajana aivan omaa luokkaansa; yhtenä vuonna Ruotsin ratsastajat olivat heikkoja kouluratsastuksessa. Hän ott 2 vuotta (!) ennen olympialaisia selvää ketkä tuomaroivat olympialaisten kouluosuuden ja kutsui kyseiset henkilöt pitämään valmennusklinikkaa Ruotsiin. Ja tietysti klinikan aikana ratsastivat tulevat olympialaisratsukot :)

Janne on inspiroiva ja mahtava valmentaja. Me olemme korkanneet maastoestekauden ja hypänneet pieniä maastoesteitä Jannen valvonnassa. Kestää hetki ennen kuin uskaltaa päästä käsijarrusta pitkän maneesikauden jälkeen...


Alexin kanssa oltiin kouluratsastuskilpailuissa sunnuntaina. Alex oli upea! Ja tuloksena voitti vaativa C-luokassa, lisäksi debytoimme vaativa B-luokassa tuloksella 61 %.


Tässä kuvassa puolestaan minä Strömsholman estehevoseni RS Medina viime viikon kilpailuissa. Rolex-estejohteet antavat maailmaluokan tuntua vaikka esteellä ei ole korkeutta enempää kuin 120 cm :)

5 kommenttia:

  1. Wau mikä kuva, Rolex,upea hevonen ja upea ratsastaja.Onnittelut onnistumisistasi.

    VastaaPoista
  2. Tuli tässä mieleen, kun toi hippologi koulutus on alkanut kiinnostamaan, että kuinka paljon hevosen ylläpitäminen siellä maksaa? Itsellä kun on ilmeisesti kaksi hevosta siinä vaiheessa, kun kouluun hakeminen olisi aikaisintaan mahdollista. Nyt mietityttää, että onko hakeminen ikinä minulle mahdollista, kun on tosiaan ne kaksi hevosta elätettävänä. Ja toisekseen onko tallipaikan saaminen koulun lähistöltä tai kohtuullisen välimatkan päästä hankalaa? Ei tosiaan tarvita mitään luksusta kuten maneeseja, vaan riittää pienikin kenttä, kunhan on mahdollisuus ulkoilla paljon, vaikka pihatto? Toinen hevonen kun on oloneuvos ja toinen varsa....

    Millaisia hevosia pääsykokeissa on ratsastettavana? Onko kuinka helppoja/hyvin koulutettuja? Vuoden päästä pystyisin luultavasti hakemaan, joten on kyllä aikaa saada esteille varmuutta, joka on se heikompi lajini. Entä onko sulla tiedossa jonkun ratsuttajaopiskelijan blogia, jota voisi lueskella, vaikka edes ruotsiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva että olet kiinnostunut hippologikoulutuksesta :)

      Tallipaikkoja löytyy hyvin sekä Flyingestä että Strömsholmasta, ihan kilometrin säteellä koululta. Normi tallipaikka rehuineen maksaa n. 3000 kruunua. On varmasti mahdollista löytää halvempikin, juuri esim. pihatto. Oma hevoseni on "täysihoitotallissa" eli rehut ja tarhaukset kuuluu hintaan, itse siivoan karsinani ja maksan 3000 kruunua kuussa.

      Pääsykokeissa ratsastetaan hippologien hevosilla. Eli todella hyviä hevosia, koulutettu vaativa B/120-130 tasolle.

      Mä en nyt äkkiseltään muista onko flyingen sivuilla ratsuttajablogia, mutta käy vilkaisemassa; www.flyinge.se.

      Lycka till!!

      Poista
  3. Hei! Minua kiinnostaisi ihan hirveästi lähteä lukion jälkeen opiskelemaan hippologiksi, siihen tosin menee vielä hyvän aikaa.. Minua kiinnostaisi, millaiset pääsykokeet eri hippologilinjoilla on ja mitä eri linjoja siinä on ja mitä eroa niillä on? (:

    Ehkä minäkin vielä joskus hippologiksi pääsen opiskelemaan, tosin minulla on lukiossa mahdollisuus vain B-ruotsiin joak voi vaikeuttaa opiskelemaan pääsemistä /:
    - Kristiina

    VastaaPoista