torstai 23. toukokuuta 2013

Master-ratsastuksenopettajatutkinto

Hei pitkästä aikaa! Niin paljon on taas kulunuiden viikkojen aikana tapahtunut, että on vaikea valita mistä aloittaisin kertomaan. Parasta varmaan aloittaa siitä, mikä viime viikolla vei ehdottomasti kaiken ajan ja energian, nimittäin (master-tason) ratsastuksenopettajan ammattitutkinto.

Ratsastuksenopettajan ammattitutkinto ei ole mitään, mikä puhtaasti kuuluu hippologikoulutukseen; sen järjestää ratsastajainliitto, ja meidän koulutuksemme antaa "riittävän pätevyyden" jotta voi ottaa osaa ammattitutkintoon joka on kaksipäiväinen koe. Kansainvälinen ICEQ jakaa ratsastuksenopettajan pätevyyden kolmelle tasolle, level I-III. Suomessa näitä vastaa level I = ratsastuksenohjaaja, level II = ratsastuksenopettaja ja level III = master ratsastuksenopettaja. Ruotsissa nimikkeet ovat SRL I-III (Svensk Ridlärare Level I-III.) Level III on siis korkein mitä tässä järjestelmässä voi suorittaa. Voidakseen osallistua III-tason kokeeseen pitää olla level II, eli ratsastuksenopettaja. Sen ammattitutkinnon suoritin syksyllä ja olen lisäksi kerännyt riittävästä työkokemusta saadakeni ratsastuksenopettaja  diplomoinnin.

Meitä on 15 opiskelijaa luokallani, mutta meistä vain 7 uskalsi lähteä yrittämään master-tason näyttökoetta. Vastaavaa koetta ei ole Ruotsissa koskaan aikaisemmin järjestetty ja meille ei annettu mitään informaatiota siitä, mitä tuleman pitää. Toki tiesimme mitä master-tason opettajan tulee osata ja tiesimme että edessä on niin ratsastusnäyttö kuin opetusnäyttö sekä este- että kouluratsastuksessa. Kukaan meistä seitsemästä ei lähtenyt näyttökokeeseen ylimielisenä, päin vastoin. Ajattelimme että voimme ainoastaan yrittää parhaamme ja sitten näkee mihin se riittää. Ammattitutkinto oli kaksi päiväinen ja yhteensä n 20 tuntia.

Kouluratsastus
Ensimmäinen osakoe oli kouluratsastusnäyttö kangilla. Kaikki aloittivat "omalla" hevosellaan, minä ratsastin Alexilla. Kouluratsastukseen kuului itsenäinen alkuverryttely ja sen jälkeen avotaivutusta keskihalkaisijalla, sulkutaivutusta diagonaalilla, ravilisäyksiä, laukanvaihtoja ja käyntipiruetteja. Tämän jälkeen vaihdettiin hevosia, ja vastaavat liikkeet piti esittää "uudella hevosella". Alex teki kaikki liikkeet esimerkillisesti ja vaihdossa vain Volframin, jolla ratsastin kakkosella paljonkin - tosin siitä on jo yli vuosi...

Suullinen ratsastuksen teoria
Suullisessa näytössä kaikki saivat aiheen, 5 minuuttia aikaa valmistella ja sitten piti 10 minuuttia esitelmöidä tästä aiheesta. Minun aiheeni oli rakriktning eli suoristaminen/suoristava työskentely. Muita aiheita olivat mm. painoavut, nuoren hevosen koulutus, suhteuttu väli esteratsastuksessa ja kankisuitset.

Esteratsastus
Esteratsastuksessa ratsastettiin "omalla" estehevosella,  minulla oli siis ratsuna RS Medina. Verryttelyhypyt otettiin kuin kisaverkassa, sen jälkeen hypättiin 10 esteen (mukana sarja, kolmoissarja, trippeli, vesimatto ja suhteutettuja linjoja) rata korkeudessa 120-125 cm. Tämän jälkeen kolme esteistä nostettiin tasolle 130-135 cm ja hypättiin tämä lyhyt rata (trippeli, okseri, pysty). Medina oli fantastinen ja näytimme todella parhaan puolemme estetehtävässä.

Nuoren hevosen ratsastus
Kaikki saimme 4-5 vuotiaan hevosen, jota emme olleet koskaan aikaisemmin nähneet. Turvaliivi päälle ja tågbananille hyppäämään maastoesteitä! Minun ratsuni oli 4-vuotias Hugo.

"Käytännön harjoitus"
Käytännön harjoituksessa meidät johdatettiin maneesiin, jossa odotti 4 tuntematonta hevosta. Yhdelle hevosista tuli tehdä terveystarkastus, lisäksi meidän tuli arvioida jokaisen hevosen ikä. Tehtävän ympärille oli rakennettu tarina, että ratsastuskoulu jolla olemme töissä saa lahjoituksena hevosen josta kukaan ei tiedä mitään - meidän pitää pystyä arvioimaan hevosen ikä, kunto ja käyttö. Ei ihan helppo nakki!

Ratsastuskouluteoria
Tässä osassa meidän tehtävämme oli kuvitella kolme erilaista ratsastuskoulua; 50/250/500 ratsastajaa viikossa ja vastata kysymyksiin; kuinka paljon henkilökuntaan? kuinka monta hevosta? millainen talous? millainen talli/kenttä/maneesi? Tämä tehtävä oli ryhmäkeskustelu.

Ratsastuksenteoria
1,5 tunnin kirjallinen tentti sekä koulu- että esteratsastuksesta. Meidän piti kuvailla 8 erilaista liikettä (kaikki avotaivutuksesta laukanvaihtoon); miten liike suoritetaan, ratsastajan avut, tavoite, miten se opetetaan hevoselle/ratsastajalle jne. 1,5 tuntia ei riittänyt mihinkään!

Kouluratsastuksen opettaminen
30 minuutin valmennustunti kolmelle ratsukolle (taso vaativa B), jotka olivat itsenäisesti verrytelleet ennen tuntia. Minun aiheenani oli sulkutaivutus ja pidän tähänastisen elämäni parhaan koulutunnin :)

Esteratsastuksen opettaminen
30 minuutin valmennustuntia kolmelle ratsukolle (taso n. 120 cm). Aiheenani oli suhteutetut linjat kaarevalla uralla. Oppilaat vaikuttivat hyvin tyytyväisiltä tunnin jälkeen, en nostanut esteitä 120-tasolle koska en kokenut oppilaiden tason olevan sitä luokkaa.

Miten meillä loppujenlopuksi meni? Kukaan meistä seitsemästä ei päässyt ihan maaliin asti. Minä ja kaksi muuta olemme hylätty ainoastaan yhdessä osakokeessa, ja silloin saa uusia vain kyseisen osan ja sitten on masterin paperit kädessä. Minun tulee uusia ratsastuksenteoria, sitten olen valmis. Muut neljä hylättiin kahdessa tai useammassa osakokeessa, silloin joutuu uusimaan koko kaksi päiväisen näyttökokeen.

Loppuun voin todeta, että olo kuin puristetulla tiskirätillä - ja nyt on kyllä viimeinenkin tippa rutistettu. Ensimmäinen fiilis oli pettymys siitä, että en onnistunut - nyt olen lähinnä ylpeä siitä että yritin, ylpeä siitä miten pitkälle pääsin ja ylpeä siitä miten paljon olen näiden kolmen vuoden aikana oppinut!

5 kommenttia:

  1. Tsemppiä, että ratsastuksenteoria menis sit seuraavalla läpi! :)

    VastaaPoista
  2. Hienostihan se meni, vaikket ihan saanutkaan läpi! :) Millä tasolla olit ratsastuksellisesti ennen kuin aloitit hippologi-koulutuksen?

    VastaaPoista
  3. Vautsi Kati, sä oot niiiiiiin pro nykyään!! :)
    -Iippa

    VastaaPoista
  4. Onnea Kati!!! Pienestä jäi kiinni ja nyt enää tarvitsee keskittyä vain yhteen asiaan että saa tuon läpi!!! Hyvin se menee!!!
    t. taina

    VastaaPoista
  5. Onnittelut Kati.
    Kun noin paljosta olet selvinnyt, kyllä selviät mistä tahansa, ihan huippua.
    Ihan hengästytti pelkästään lukea noista kahdesta todella haastavasta päivästä.
    Kiva että ehdit kirjoitella pitkästä aikaa. Kiitos.

    VastaaPoista