torstai 15. marraskuuta 2012

Äänessä Rolf Göran Bengtsson!

Viime viikolla lupasin, että Roffen Strömsholman vierailu ansaitsee oman sivun tässäkin blogissa. Roffe vietti Strömsholmassa yhden päivän; aamupäivällä klinikkaa seurasi n. 200 ratsastuksen opettajaa sekä valmentajaa. Illan klinikka oli loppuunmyyty jo aikaa sitten, klinikkaa seurasi reilut 1000 ihmistä. Illan aikana Roffe kiipesi yhden hevosen selkään ja näytti miten helppoa se voikaan olla, muuten hän seisoi maneesissa ja auttoi ratsukoita monella eri tasolla.

Kaiken pohja on perusratsastus, niin tässäkin asiassa. Että ratsastajaa istuu oikein ja käyttää apujaan oikein, oikeassa järjestyksessä. Alkuverryttelyn aikana on valmentajan tehtävä määritellä mielessään ratsukon heikkoudet ja vahvuudet. Yhden ratsukon Roffe lähetti heti verryttelyn jälkeen vaihtamaan hevoselle kuolaimen - liian vahvat/ohuet kuolaimet väärissä käsissä saavat aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Alkuverryttelyyn kuului paljon temponvaihteluita suoralla uralla - näiden perusasioiden täytyy toimia ilman suuria ponnisteluja, esteiden hyppäämisessä tärkeintä on, että perusratsastus esteiden välissä sujuu.

Päivän sana oli ehdottomasti ulko-ohja. Hevosen tulee olla ulko-ohjan tuella, sisäkäsi ja sisäohja ovat siellä ainostaan siitä syystä että niiden pitää olla siellä...:) Ratsukon tulee pyrkiä pois seinän viereltä eli ratsastaa hevosta vähän uran sisäpuolella, ulko-ohjan tuella. Sisäkäsi ei saa koskaan tulla harjan yli väärälle puolelle ja heti kun ratsastaja jää kiinni sisäohjaan tukkii hän hevosen tien eteenpäin. Jotta volteista tulisi pyöreitä, jotta hevonen ei kaatuisi sisään tai ulos, tulee sen olla ulko-ohjan tuella.

Jos hevosen kanssa tulee ongelma tai konflikti on 80% ratkaisusta tultava istunnasta ja pohkeesta. Jos hevosella on paljon luonnetta on erityisen tärkeää että ratsastaja vaikuttaa ennen kaikkea istunnalla.

Verryttelyhypyt tehtiin kolmikaarisella kiemurauralla kolmen ristikon yli. Tämä oli yksinkertainen kontrolli; onko tilanne hallinnassa, hevonen mukana, voiko ratsastaja kontrolloida tietä ja etäisyyttä. Taas oli paljon puhetta perusasioista; ratsastajan tulee istua keskellä satulaa, hevosen hypätä keskeltä estettä ja pehmeästi tulee vanhasta ulko-ohjasta uusi sisäohja kun suunta vaihtuu. Jos ratsastaja heittää ylävartalon hypyssä eteenpäin tulee hyppykaaresta suora, ei kaareva. Kaikki ristikot oli varustettu maapuomilla; Roffe käyttää 95% esteistä maapuomia välttääkseen että hevonen oppii hyppäämään huonolla tekniikalla.

Tärkeää on, että ratsastajalla on aina suunnitelma - päätä miten kaiken kuuluisi toimia, tee päätös ja reagoi ajoissa. Uskalla ratsastaa ja reagoida hevosen mukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti