keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kyselytunti

Tämän päivityksen aiheena on kyselytunti. Nyt on sana vapaa! Jos haluat kysyä jotakin, ihan mitä tahansa, hippologikouluun tai johonkin muuhun liittyen niin kirjoita kommentti. Jenni lähetti minulle sähköpostia ja kyseli hippologikoulutuksesta. Toivottavasti Jenniä ei haittaa, että vastaan täällä blogissa.

Millä pohjalla sinne pääsee, YO-pohjallako?- Kauanko koulutus kestää, miten
majotus? Maksaako jotain?- Täytyykö osata ruotsia niin tosi HYVIN?- Onko ikärajaa?-
Mitä siellä tehdään, tekeekö opiskeija miten paljon töitä hevosten parissa?- Onko
siellä myös muita suomalaisia opiskelijoita, vai onko tää harvinaista?


Hippologikoulutukseen haetaan YO-pohjalla, mutta se ei valitettavasti ihan riitä. Lisäksi tarvitaan Svenska B eli ruotsalaisen lukion "ruotsin oppimäärä", lähinnä vakuutukseksi siitä, että sinulla on mahdollista selvitä kielen kanssa. Itse luin Svenska B:n etäopintoina Komvuxissa (ruotsalainen aikuislukio, missä ruotsalaiset voivat korottaa lukion arvosanojaan tai täydentää opintojaan). Itse koin kurssin olevan varsin peace of cake; kurssin aikana luettiin 5-6 ruotsinkielistä romaania (kaikkea Jane Austenista Rikokseen ja Rangaistukseen), niistä kirjoitettiin aineita ja muutaman kerran oli yhteinen keskustelutunti. Kurssia oli suorittamassa paljon maahanmuuttajia joten ruotsin kielen täydellinen taitaminen ei ole edellytys. Kurssin suorittaakseen ei tarvi asua Ruotsissa´.

Koulutus kestää 3 vuotta. Ensimmäinen vuosi luetaan Flyingessä, toinen Strömsholmassa ja kolmatta vuotta varten haetaan suuntausta joko Flyingeen tai Strömsholmaan. Majoitus järjestetään ja maksetaan itse. Koulun ympäristössä, molemmissa paikoissa, on paljon asuntoloita mistä löytää huoneen. Vuokran suuruus vaihtelee välillä 2000-3500 SEK kuukaudessa.

Ikärajaa ei ole, mutta hakijalla täytyy olla 6 kuukauden työkokemus hevosalalta. Kaikki käy; ratsastuskoulu, kilpatalli, siitola jne.

Hippologikoulussa tehdään kaikkea! :-) Ensimmäinen vuosi on hyvin teoreettinen, mutta koko ajan tehdään myös jotain käytännössä. Ensimmäinen vuosi on jaettu 4:ään jakson; 2/4 ratsastusta, 1/4 nuoren hevosen sisäänratsastusta ja 1/4 valjakkoajoa. Lisäksi opetellaan lyömään irtokenkä, rokottamaan hevosia, klippaamaan ja letittämään ja vaikka mitä. Ja luetaan paljon teoriaa; pedagogiikkaa hevosalalla, ruokintaa, anatomiaa, fysiologiaa, statistiikkaa... Hevosista on vastuu koko ajan, tallitöitä on siis aika paljon. Toisena vuonna käytännön osuus lisääntyy, silloin ratsastetaan 1-3 hevosta joka päivä jaksosta riippuen.

Joka vuosi hippologisessa aloittaa muutama suomalainen opiskelija. Meitä toisen vuoden opiskelijoita on 2 Suomesta, ykkösellä taitaa myös olla kaksi. Ja hyvin me ollaan kielen kanssa pärjätty!




2 kommenttia:

  1. heippa!
    kiinnostaisi sellainen tekninen seikka, että mikä teidän titteli sitten on, kun valmistutte, joku-kandidaatti? teettekö myös jonkun kandi-tutkielmaa vastaavaan kirjallisen,teoreettisen työn? onko hippologin mahdollista opiskella maisteriksi asti, tai jopa jatko-opiskella, tehdä tutkimusta ja väitellä alalta?
    mikä susta tulee isona? :) eli minkälaisia ammatillisia haaveita hippologeilla on?

    kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    VastaaPoista
  2. Tervehdys,
    minuakin kiinnostaa mihin kaikkialle hippologi voi työllistyä ja millaiset pääsykokeet koulutukseen oli?

    VastaaPoista