perjantai 10. helmikuuta 2012

Kyselytunti 2

"Kiinnostaisi sellainen tekninen seikka, että mikä teidän titteli sitten on, kun valmistutte, joku-kandidaatti? Teettekö myös jonkun kandi-tutkielmaa vastaavaan kirjallisen, teoreettisen työn? Onko hippologin mahdollista opiskella maisteriksi asti, tai jopa jatko-opiskella, tehdä tutkimusta ja väitellä alalta? Mikä susta tulee isona? :) Eli minkälaisia ammatillisia haaveita hippologeilla on?"

Kyllä vain, nimike on vapaasti suomennettuna hippologian kandidaatti, papereissa lukee sitten "Hippolog". Kolmantena kouluvuonna tehdään yliopistotasoinen kandidaatintutkinto, kandidatexamen eli tuttavallisemmin KEX. Teoreettisesti on mahdollista opiskella pidemmälle. Tänä vuonna valmistuvat ensimmäiset hippologian kandit ja tiedän yksi tulee hakemaan master-ohjelmaan Uppsalaan. Silloin opinnot ovat vain teoreettisia enkä oikein tiedä miten se käytännössä toimii - itsekin odotan innolla että Sanne raivaa meille tietä ja kertoo miten jatko-opinnot kandi-vuoden jälkeen sujuvat.

Hippologit työllistyvät monelle eri alalle. Meillä on 2 kouluvuoden jälkeen "ratsastuksenopettajakoulutusta vastaavat taidot", 3 kouluvuoden jälkeen pitäisi olla master-ratsastuksenopettajan tasolla. Monet hippologit työllistyvät ratsastuksenopettajina ja Ruotsissa ratsastuskoulut palkkaavat hippologeja ilman, että on suorittanut ratsastuksenopettajan näyttökoetta. Jos siis haluaa diplomoinnin, että on paperille sekä hippologi että Level II Ratsastuksenopettaja, tulee näyttökokeeseen mennä Ruotsin Ratsastajainliitolle. Koe on 3. päiväinen ja maksaa n. 700 euroa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että koulu ei maksa meille diplomointia, mutta tästä asiasta tapellaan edelleen.

Hippologit työllistyvät myös teoriaopettajina ratsastuslukioihin ja hevosoppilaitoksiin. Töitä voi saada tämän 3-vuotisen koulun jälkeen, monet jotka oikeasti haluavat opettaa teoriaa opiskelevat lisäksi opettajan oikeuden. Kestää n. 1 vuoden opiskella lukion opettajaksi hippologikoulutuksen jälkeen. Hippologeja on myös tallitöissä ja tallimestareina, ratsuttajina, yrittäjinä, ruokintaneuvojina jne.

Itse suunnittelen opiskelevani teoriaineiden opettajaksi kunhan olen hippologisesta päässyt. Että voisin esim. Suomessa hakeutua hevosoppilaitokseen opettajaksi ja siinä sivussa ratsuttaa ja ratsastaa.

Tervehdys,
minuakin kiinnostaa mihin kaikkialle hippologi voi työllistyä ja millaiset pääsykokeet koulutukseen oli?


Hakuaika hippologiseen päättyy 18.3. ja pääskokeet ovat toukokuussa. Pääsykokeet kestävät 1 päivän. Viime vuonna kokelaita testattiin Flyingessä, tänä vuonna Strömsholmassa. Pääsykokeessa on kolme osaa; kouluratsastus, esteratsastus ja hevosen käsittely. Kouluratsastuksessa ratsastetaan helppoja tehtäviä (siirtymisiä, pohkeenväistö, tempon vaihteluita) ohjatusti kaikissa askellajeissa. Tämän jälkeen annetaan analyysi omasta ratsastuksesta. Estekokeessa hypätään innareita sekä suhteutettuja linjoja eri askelmäärillä, estekorkeus max. 100-110 cm. Tämänkin jälkeen analysoidaan - analyysillä on paljon enemmän painoarvoa kuin itse ratsastamisella! Hevosen käsittely tarkoittaa että oikeaoppisella tavalla tulee esittää hevonen maastakäsin käynnissä ja ravissa, ja tietysti analysoida.

Ennen pääsykokeessa oli lisäksi teoriakoe ja kuntotesti, ne on nykyiselläään jätetty pois.

2 kommenttia:

  1. Siis hippologikoulu kestää 3 vuotta? Pääseekö sillä tutkinnolla suoraan hakemaan Suomessa ammattilliseen opettajakorkeakouluun?
    Sillä sen joutuu käymään jos meinaa saada vakituisen viran esim ammattikoulusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hippologinen kestää 3 vuotta. Ruotsissa tutkinnolla voi hakea suoraan ammatilliseen opettajakorkeakouluun - miksi siis ei Suomessakin...? En ole ihan 100 % varma, lähetän kysymyksen eteenpäin HAMKiin ja ilmoittelen kun saan vastauksen :-)

      Poista