lauantai 15. helmikuuta 2014

Toinen viikko "opena" ratsastuslukiossa

Toinen harjoitteluviikko Strömsholman Ratsastuslukiossa on ohi. Koulutehtäviini kuuluu erilaisten analyysien kirjoittaminen  - jos joku teistä on kiinnostunut lukemaan enemmän ajatuksia (ruotsiksi) niin laittakaa viestiä. Tuntuu vähän työläältä kirjoittaa samat asiat tänne suomeksi kun on ne juuri saanut valmiiksi ruotsiksi...;-)

Toisen viikon aikana olen jatkanut eri luokka-asteiden seuraamista. Kolmosluokkalaiset palaavat harjoittelusta nyt tulevana maanantaina. Ratsastuslukiossa on siis yksi luokka jokaista luokka-astetta; n. 30 ykkösta (29 tyttöä, yksi poika), 31 kakkosta (30 tyttöä, yksi poika), kolmosia on vähemmän ja sillä luokalla ainoastaan tyttöjä. Ruotsissa ei ole lukiota ja ammattikoulua samalla tavalla kuin Suomessa; lukio ja ammattikoulu ovat yhdessä, kaikki käyvät siis lukion ja siinä saa kaupan päälle ammatin. Jos haluaa lukea paljon teoriaa voi valita linjan josta ei saa ammattia, sitä kutsutaan opintoihin valmistelevaksi linjaksi. Vaikka olisi valinnut esim. kampaajalinjan on sen jälkeen mahdollista jatkaa opiskelua yliopistoon ja toiseen ammattiin, päätös ei siis ole niin lopullinen kuin Suomessa.

Ratsastuslukiosta valmistuu siis ylioppilaita jotka ovat lisäksi hevosenhoitajia tai ratsastuksenohjaajia. Tämä on "naturbruksgymnasium", kaikki lukevat siis maatalousaineita tavallisten aineiden lisäksi; ratsastus ja hevoskurssit kuuluvat "naturbruk"-aineisiin samoin kuin maanviljely, siat, lehmät ja traktorit. Aikaisemmin oppilaat olivat pari päivää viikossa lähilukiolla lukemassa "kärnämnen" eli tavallisia aineita, nyt se on muutettu niin että opettajat tulevat Strömsholmaan.

Oppilaat saavat  mukaansa niin paljon tietotaitoa hevosista että se on ihan uskomatonta! Pidin kakkosluokkalaisille estetunnin tiistaina ja olen todella yllättynyt ratsastuksen korkeasta tasosta. Tulevien viikkojen aikana on tarkoitus että alan pitää teoriatunteja, mm. ruokintalaskujen laskemisesta.

Hevoseni Alex viihtyy Strömsholmassa niin hyvin että se innostuksissaan heitti minut tantereeseen torstain estetreenissä ;-) Täytyy todeta että kyllä särkee ihan jokaista lihasta. Aikaisemmin ei tippuminen paljon missään tuntunut, ehkä se raja menee jossain 25 vuoden iässä että ei ole enää niin kiva tippua...;-)

Lopuksi Facebook-vinkki: tykätkää Ridskolan Strömsholm Facebookissa! Sieltä löytyy mm. pieni filmi minusta ja Alexista!

1 kommentti: