maanantai 16. heinäkuuta 2012

Falsterbo Horse Show 2012

Viime viikko on kulunut 110 %:sesti Falsterbo Horse Show´n ympärillä. Se on meille vuoden suurin kilpailu ja siihen on valmistauduttu koko talvi ja kevät kvaalaamalla hevosia. Se on lisäksi Ruotsin suurin ulkokilpailu ja kestää kokonaiset 9 päivää.

Scandinavian Open on 5- ja 6-vuotiaille hevosille, lisäksi on oma luokkansa 7-vuotiaille (niin koulu- kuin estehevosille). Viimeisen viikonlopun aikana kilpailltiin Nations Cup (Suomea edustivat Satu Liukkonen sekä Sebastian Numminen) ja Falsterbo Grand Prix. Ruotsi otti komean voiton Nations Cupissa - voitte vain kuvitella metelin määrää kun täysi katsomo taputti ja heilutti ruotsinlippuja.

Meiltä oli mukana 9 estehevosta; 1 7-vuotias, 2 6-vuotiasta ja 6 5-vuotiasta. Kilpailuun pitää kvaalata 3 puhtaalla radalla (5 tai 6 yritystä riippuen iästä) ja estekorkeuden ovat seuraavat: 5-vuotiaille 120-125 cm, 6 vuotiaille 130 cm ja 7-vuotiaille 135-140 cm. Meillä hevoset asuivat kilpailualueella tilapäistalleissa. Minun vastuullani oli lisäksi tallin ja hevosten hoito kotona, siitä tulikin aikamoinen palapeli ehtiä hoitaa talli kotona ja sitten kaasutta Falsterbohon ja illalla taas takaisin.

Eräs blogin lukijoista toivoi ajatuksia koskien nuorten hevosten koulutusta. Jos ajatellaan, että hevosen tavoitteena on Falsterbo 5-vuotiaana, on koulutus aloitettava ajoissa ja oltava varsin suunnitelmallista ja johdonmukaista. Meillä hevoset "istutaan sisään" loppuvuodesta kun ovat 2 vuotta (laidunkauden jälkeen ne ovat lihavia ja laiskoja, silloin kaikki on yleensä varsin helppoa). Käytännössä ne totutetaan suitsiin ja satulaan sekä ratsastajaan. Vuodenvaihteen jälkeen, hevosesta riippuen, ne otetaan varsinaiseen sisäänratsastukseen; käynti, ravi, laukka - start ja stop jne. Toukokuussa hevoset näytetään 3-vuotistestissä; siellä ne irtohypytetään ja asekellajit näytetään ratsastettuna (hyvin yksinkertainen ratsastuskoe). 3-vuotiaskesän ne saavat levätä, lihoa ja laiduntaa. Tarkoitus on aina, että nämä nuoret kilpahevosen alut tulevat kestämään tulevassa käytössä - ei siis saa käyttää niitä loppuun! Laidunkauden jälkeen niillä aletaan taas ratsastaa, alkuvuodesta kun ovat 4-vuotta on aika hypätä ne sisään. Keväämmällä on aika kilpailla; kilpailu aloitetaan 90 cm:n luokasta ja isompaa kuin 100 cm ne eivät saa startata. 4 puhtaalla metrin radalla voi kvaalata 4 vuotis championaatiin; siellä hyppykyky arvostellaan numeroin, finaali käydään Flyingessä loppuvuodesta ja finaalirata on 110 cm.

Joululoman jälkeen alkaa sitten 5-vuotiaiden jatkoulutus. Jos tavoitteena on Falsterbo on perustyö toivottavasti tehty hyvin - alkuvuodesta pitää pystyä kilpailemaan 100-110 cm jotta keväämmällä voi depytoida 120 cm ja sittemmin kvaalata Falsterbohon. Falsterbo on haastava kilpailu nuorille hevosille ja jos ne eivät ole valmiita ei sinne kannata kiirehtiä. Nuorten pitää ehtiä hankkia kilpailu- ja matkustuskokemusta, ja kuten sanottu ei niitä pidä polttaa loppuun. Kunto, kestävyys ja voima pitää rakentaa fiksusti ja ajan kanssa. Lisäksi ei Falsterbo ole kilpailu ihan aloitteleville ratsastajille, että voi hypätä 125 cm:n rataa 5-vuotiaalla hevosella vaatii jo vähän kokemusta. Ruotsia olympialaisissa edustava Jend Fredricson ei ikinä starttaa Falsterbota nuorilla hevosilla - hänen hevosensa koulutetaan paljon hitaammin, mutta niiden tavoite on hypätä 160 cm viimeistään 10-vuotiaana.

6-vuotiaat debytoivat 130 cm alkukeväästä. Falsterbo on kesän kilpailu, sitten alkaa kvaalaminen Breeders Trophyyn joka kilpaillaan Flyingessä lokakuussa. Estekorkeudet ovat edellä mainitut.


Kilpailussa on 2 semifinaalia ja semifinaalista n. 20 parasta jatkavat viikonlopun finaaliin. Olof teki jonkin tason ennätyksen pääsemällä finaaliin viiden 5-vuotiaan kanssa. Finaalipäivä oli siis todella hektinen, meitä oli yksi hevosenhoitaja per hevonen. Hevoset verryteltiin valmiiksi ja odottivat portilla kun Olof tuli radalta edellisen hevosen kanssa. Valitettavasti puomeja putoili perusradalla ja uusiinnassa, mutta 4 virhepisteellä uusinnasta ja päivän nopeimmalla ajalla tuli 5. sija.

Olof Smith & Lanzerac
(En ole eläissäni tehnyt yhtä hyviä lettejä! ;) )
(C) Frida Smith
Nyt on sitten palattu kotiin ja arkeen. 2 hevosautoa ja 3 kisakaappia on tyhjennetty. Ensi viikonloppuna 4-vuotiaat kilpailevat 100 cm:n luokkia lähikisoissa, eli paljoa ei ehdi ratsastajamme levätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti