tiistai 22. toukokuuta 2012

Ilta täynnä liiketaloutta

Maanantai toi tullessaan liiketalouden tentin palautuksen. Hyvin oli mennyt, muutamia pieniä virheitä tilinpäätöstä tarkastellessa. Olin yksi neljästä stipendinsaajasta; opettajamme jakoi stipendeiksi jännitysdekkareita (jotka hän on itse kirjoittanut!). Henkilökohtaisessa palautuskeskustelussa sain kuulla olevani luokan terävin mitä tulee ruotsinkielen kirjoittamiseen ;-)

Tänä iltana liiketalouden opettajamme oli kandidaattien pyynnöstä järjestänyt iltaluennon aiheena oman hevosalan yrityksen perustaminen. Loistava kolmen tunnin kokonaisuus, vähän päästiin raapaisemaan pintaa mitä nyt tulee verotukseen ja yrittäjyyteen.

Tärkeimmät yksityisyrittäjän ominaisuudet ovat Nåcken mukaan tavoitteellisuus, itsetuntemus, positiivisuus, ammattitaito, huolellisuus sekä drivkraft (=toimeenpaneva voiva). Tavoite täytyy olla jotta tietää minne on matkalla. Tämä kuuluisa drivkraft pitää löytyä sitten kolmen vuoden kuluttua kun yrityksellä meneekin huonommin ja uutuudenviehätys on hiipunut; suuri osa yrityksistä häviää 3-4 vuoden kuluttua.

Kykyä asettaa hinta ja laskuttaa on edellytys onnistumiselle. Hinnalla leimaa itsensä; ostaja usein luulee, että halpa =  huono, omista palveluistaan kuuluu siis ottaa asiallinen hinta. Toisaalta voidaan todeta että hinnalla on sekundäärinen merkitys; asiakas palaa sinne, missä tulee kohdelluksi hyvin, hinnasta riippumatta. Asiat jotka herättävät tunteita ovat merkityksellisimpiä kuin hinta.

"Voitto on kuin terveys - sitä tarvitsee, ja mitä enemmän sen parempi. Se ei kuitenkaan ole syy siihen että elämme". Näin Nåcke kuvaili yrityksen tekemää voittoa. Pyrkimys voittoon (+ tulokseen) on edellytys jotta veroviranomaiset hyväksyvät yrityksen perustamisen.

Nyt olen tutustunut Ruotsin yritys- ja verotusjärjestelmään. Se eroaa jonkin verran Suomen järjestelmästä. Pelkistetysti meille esiteltiin 50%-50% sääntö; jos haluaa yrityksestään 10 000 omaan taskuun pitää yrityksen tehdä voittoa 20 000, puolet menee veroa.

Yrityksellä on monia hyviä puolia harrastustoimintaan verrattuna. Yrityksessä alijäämää saa säästää ikuisesti, harrastustoiminnassa vain 5 vuotta. Yritys saa verottaa kaikken yhdessä summassa, harrastustoiminnassa kaikki palvelut/myynnit pitää verottaa erikseen.

Lopuksi puhuttiin arvonlisäverosta ja kuluttajansuojalaista. Kuluttajansuojalaki on varsin hankala hevoskaupoissa - käytännössä se menee niin, että 6 kk kaupan jälkeen on myyjä velvollinen ottamaan hevosen takaisin jos siinä ilmenee vikaa. Kuten ymmärrätte, aika kimuranttia hevosten kanssa.

Jaa-a, sitä voi sitten pohia, että kannattaako oma yritys perustaa. Ei minusta ehkä yrittäjää, mutta voin auttaa tilinpäätöksen kanssa ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti