maanantai 14. toukokuuta 2012

Hippologi vastaa :-)

Sain ihanan ruokintaa koskevan kysymyksen eräälta rakkaalta ystävältäni Suomesta. Nyt hippologi vastaa! Kysymys kuuluu lyhyesti; "Tarvitseeko hevoseni lisäravinteita?".

Hevonen on kasvissyöjä, jonka ruuansulatuselimistö on tehty hyödyntämään sitä kaikkein ravintoköyhintä ruohoa. Luonnossa hevonen laiduntaa 16-18 tuntia vuorokaudesta. Hevosella on tietty "pureskeluntarve" joka tulee tyydyttää korsirehulla - jos hevosta pitää laihduttaa ei oikea ratkaisu ole heinämäärän vähentäminen. Osan heinästä voi korvata oljella tai hevoselle voi antaa energiaköyhempää heinää mutta edelleen yhtä paljon.

Lyhyesti; hevonen tarvitsee aikamoisen määrän heinää voidakseen hyvin fyysisesti ja psyykkisesti. Voidakseen tietää mitä hevonen saa sisäänsä tulee heinä analysoida. Analyysissa ilmoitetaan yleensä energia-, proteiini-, vitamiini- sekä mineraalipitoisuus. Tämän jälkeen tiedetään saako hevonen kaiken tarvitsemansa. Yleisesti voidaan sanoa, että tärkeää ei ole pelkästään vitamiinien ja mineraalien määrä, missä suhteessa niitä annetaan on myös tärkeää. Esim. kalsiumia ja fosforia pitää saada oikeassa suhteessa, muuten ne haittaavat toistensa imeytymistä.

Yleistäen voidaan sanoa että ruotsalainen ja suomalainen heinä on hyvää ja puutostilat harvinaisia. Ruotsissa (ja Suomessa?) maa saattaa olla seleeniköyhää. Hevosen vitamiinien- ja mineraalientarve riippuu mm. hevosen koosta ja työmäärästä. Suurin osa hevosenomistajista täydentää ruokintaa kivennäisvalmisteella. Tämä on tapa varmistaa, että hevonen varmasti saa kaiken tarvitsemansa. Kivennäisvalmisteessa on hyvä sekoitus tärkeitä aineita; ei ole vaarallista jos hevonen saa vähän liikaa näitä aineita, ne hajotetaa elimistössä ja pissataan ulos. Lähinnä tämä tuntuu lompakossa, jos syöttää lisäravinteita joita hepo ei tarvi.

Oma hevoseni syö heinää ja kivennäistä. Siitä Alex saa kaiken tarvitsemansa.

Jos hevonen näiden lisäksi syö väkirehuja voi olla aika lailla varma, että tarve on täytetty. Analyysi heinästä ja ravintolaskemat ovat ainut keino varmistaa se. Kaura on hyvä väkirehu; jyvä sisältää hyvän sekoituksen tärkkelystä, kuitua, proteiinia ja rasvaa.Tärkkelys on hyvin sulavaa ja muutenkin kauraa on mukava pureskella.

Mites sitten nämä kaikki purkista annettavat vitamiinit? BE-vitamiini on suosittu näin keväällä, mutta tieteelliset tutkimukset todistavat että B-vitamiini ei mitenkään edistä karvanlähtöä ja E-vitamiinista ei ole mitään iloa jos hevosella ei ole puutetta siitä. B-vitamiinista on saatu positiivisa tuloksia esim. stressitilanteessa, mutta silloin se pitää piikittää lihakseen... BE-vitamiinipurkit kannattaa siis jättää kaupan hyllylle.

3 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet suolan lisäämisestä hevosen ruokaan (merisuola/Pansuola)?

    VastaaPoista
  2. Mihin tuo perustuu että BE-vitamiini on turha? Eikö se ole jo aikoja sitten tutkittu että se parantaa lihasten aineenvaihdntaa ja edistää palautumista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä ei ole lainkaan tieteellistä näyttöä. E-vitamiini on tärkeä vitamiini lihassoluille ja kyseisen vitamiinin puute aiheuttaa ongelmia mm. lihasten aineenvaihdunnassa. Hevonen joka saa riittävästi E-vitamiinia ei hyödy vitaminiilisästä eikä sillä pystytä edistämään palautumista - sen sijaan E-vitamiini antaa positiivisia vaikutuksia jos hevonen kärsii sen puutteesta ja vitamiinilisällä korjataan kyseinen puutostila.

      Poista