torstai 23. helmikuuta 2012

Ihan tavallinen päivä

Viikonlopun yli olin pikavisiitillä Suomessa. Kun käy kotona vain harvoin niin melkeinhän se on kuin hotelliin saapuisi. Koko setti puhtaista petivaatteista valmiiksi laitettuun gourmet-tason ruokaan ;-) Viikonlopun aikana ehdin viettää aikaa perheen kanssa, tavata ystäviä vanhalla tutulla Aulangon Ratsastuskoululla, käydä hierojalla ja kävelyllä maailman parhaan koiran kanssa.

Maailman paras koira (ei se oo helppoo kun Kati on kylässä...)
Ruotsiin palattuani mietin, että mistäs sitä oikein kirjoittaisi. Kun ei ole tapahtunut mitään jännää. Tulin siihen tulokseen, että ehkä on riittävän jännää kuvailla miltä ihan tavallinen päivä saattaaa näyttää.

6.30 Soi herätyskello. Tai no, oikeasti se soi jo 6.15, mutta muutaman kerran pitää saada torkuttaa.
7.00 Aloitin tallissa oman hevoseni luona. Kamat niskaan ja maneesiin!
7.30 Aloin ratsastaa. Tänään ohjelmassa oli kunnon kouluratsastus-trimmausta; alkuverryttely, siisrtymisiä, vähän ravin kokoamista. Viisi kaarista kiemurauraa ja lopuksi vastalaukkaa.
8.40 Takaisin tallissa. Hevonen tarhaan, siivosi karsinan, hoidin varusteet pois, aamukahvi termosmukiin ja auton nokka kohti Strömsholmaa.
9.30 Autoin luokkakavereitani tarhavaihdossa. Monet omat Göteborg Horse Showssa, autan siksi hevosten liikuttamisessa koululla. Hevosen harjaus, satulointi, selkäännousu...
10.30 Esteratsastustunti! Huippuhauskaa! Hyppämisimme rataa jota tänään nostettiin aika lailla, lopuksi pidettiin pieni kilpailu ja minä tiputin yhden esteen uusinnassa... Mutta joka tapauksessa suomalaisille kaksoisvoitto ;-)
11.45 Loppukäynnit takaisin tallille. Hevosen hoito ja varusteiden pesu.
12.15 Lounas kaveriporukalla koulun ravintolassa.
13.00 Aloitin työt ratsikoululla. Ratsastin yhden hevosen, autoin hevosten sisäänotossa, kirjoitin PM:t illan tunneille, tein heinäpussit omalle hevoselleni...
16.00 Ajoin äkkiä takaisin Strömsholmaan hakemaan koulusatulan sovitukseen
16.30 Hetken henhähdystauko kahvikupin äärellä ;-)
17.00 Takaisin töihin ja ratsastustuntia pitämään! Yksi puomitunti junnuille ja kaksi ponituntia lapsille.
20.30 Kotiin. Oikeastaan olisin ollut seuraamassa vielä yhtä tuntia mutta sain vapautuksen. Enkä valita! Tulin sisään, juorusin hetken kämppikseni kanssa, keitin teetä.. ja nyt kirjoitan blogia!

torstai 16. helmikuuta 2012

Kati goes ratsastuskoulu!


Tervehdys kylmästä Strömsholmasta! Brrr, -17 mittarissa tänäkin aamuna. Ja kyllä, tiedän että teillä Suomessa on vielä kylmempi. Mutta mä olen 3 vuoden aikana tottunut Skånen ilmastoon, ja siellä -7 oli lähellä jääkautta.

Kuudes harjoitteluviikko on kohta ohi. Mihin aika oikein häviää? Viime viikonloppuna pidin lapsille teoriatunnin kilpailujen järjestämisestä ja kilpailupäivän kulusta. Teemaan sopien olin pukeutunut omaan kisa-asuuni ja nyt on aika lopettaa se jokapäiväinen fika, muuten ei mene kisatakki enää kiinni kun kesän kisakausi alkaa. Sunnuntaina oli myös aika harjoitteluni projektityölle; klinikka aiheena taivutusväistöt (avo-, sulku- ja vastataivutus sekä sulkutaivutus diagonaalilla). 40 ihmistä saapui paikalle sunnuntai aamupäivänä. 60 minuutin klinikan aikana minä puhui, lähes tauotta, ja kaksi Stora Ekebyn ratsastuksenopettajaa ratsastivat ratsikoulun hevosilla ja demonstroivat.



 Muuten viikko kuluu ratsastustunteja seuratessa, osan tunneista pidän itse ja "oikea" ratsastuksenopettaja antaa palautetta sekä suullisesti että kirjallisesti. Tunneillani on ratsastettu mm. etuosakäännöksia, avoja ja sulkuja, ravipuomeja ja junnut pääsivät ratsastamaan pistejahtia tehtäväradalla. Illalla kun kymmenen aikaan tunnit ovat ohi ja vihdoin saa tulla kotiin sulattelemaan jäätyneitä varpaita huomaa edelleen huutavansa, yhtä kovaa kuin 22x80m maneesissa. Lyhyesti sanottunu, täysi vauhti päällä kun Kati goes ratsastuskoulu!

perjantai 10. helmikuuta 2012

Kyselytunti 2

"Kiinnostaisi sellainen tekninen seikka, että mikä teidän titteli sitten on, kun valmistutte, joku-kandidaatti? Teettekö myös jonkun kandi-tutkielmaa vastaavaan kirjallisen, teoreettisen työn? Onko hippologin mahdollista opiskella maisteriksi asti, tai jopa jatko-opiskella, tehdä tutkimusta ja väitellä alalta? Mikä susta tulee isona? :) Eli minkälaisia ammatillisia haaveita hippologeilla on?"

Kyllä vain, nimike on vapaasti suomennettuna hippologian kandidaatti, papereissa lukee sitten "Hippolog". Kolmantena kouluvuonna tehdään yliopistotasoinen kandidaatintutkinto, kandidatexamen eli tuttavallisemmin KEX. Teoreettisesti on mahdollista opiskella pidemmälle. Tänä vuonna valmistuvat ensimmäiset hippologian kandit ja tiedän yksi tulee hakemaan master-ohjelmaan Uppsalaan. Silloin opinnot ovat vain teoreettisia enkä oikein tiedä miten se käytännössä toimii - itsekin odotan innolla että Sanne raivaa meille tietä ja kertoo miten jatko-opinnot kandi-vuoden jälkeen sujuvat.

Hippologit työllistyvät monelle eri alalle. Meillä on 2 kouluvuoden jälkeen "ratsastuksenopettajakoulutusta vastaavat taidot", 3 kouluvuoden jälkeen pitäisi olla master-ratsastuksenopettajan tasolla. Monet hippologit työllistyvät ratsastuksenopettajina ja Ruotsissa ratsastuskoulut palkkaavat hippologeja ilman, että on suorittanut ratsastuksenopettajan näyttökoetta. Jos siis haluaa diplomoinnin, että on paperille sekä hippologi että Level II Ratsastuksenopettaja, tulee näyttökokeeseen mennä Ruotsin Ratsastajainliitolle. Koe on 3. päiväinen ja maksaa n. 700 euroa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että koulu ei maksa meille diplomointia, mutta tästä asiasta tapellaan edelleen.

Hippologit työllistyvät myös teoriaopettajina ratsastuslukioihin ja hevosoppilaitoksiin. Töitä voi saada tämän 3-vuotisen koulun jälkeen, monet jotka oikeasti haluavat opettaa teoriaa opiskelevat lisäksi opettajan oikeuden. Kestää n. 1 vuoden opiskella lukion opettajaksi hippologikoulutuksen jälkeen. Hippologeja on myös tallitöissä ja tallimestareina, ratsuttajina, yrittäjinä, ruokintaneuvojina jne.

Itse suunnittelen opiskelevani teoriaineiden opettajaksi kunhan olen hippologisesta päässyt. Että voisin esim. Suomessa hakeutua hevosoppilaitokseen opettajaksi ja siinä sivussa ratsuttaa ja ratsastaa.

Tervehdys,
minuakin kiinnostaa mihin kaikkialle hippologi voi työllistyä ja millaiset pääsykokeet koulutukseen oli?


Hakuaika hippologiseen päättyy 18.3. ja pääskokeet ovat toukokuussa. Pääsykokeet kestävät 1 päivän. Viime vuonna kokelaita testattiin Flyingessä, tänä vuonna Strömsholmassa. Pääsykokeessa on kolme osaa; kouluratsastus, esteratsastus ja hevosen käsittely. Kouluratsastuksessa ratsastetaan helppoja tehtäviä (siirtymisiä, pohkeenväistö, tempon vaihteluita) ohjatusti kaikissa askellajeissa. Tämän jälkeen annetaan analyysi omasta ratsastuksesta. Estekokeessa hypätään innareita sekä suhteutettuja linjoja eri askelmäärillä, estekorkeus max. 100-110 cm. Tämänkin jälkeen analysoidaan - analyysillä on paljon enemmän painoarvoa kuin itse ratsastamisella! Hevosen käsittely tarkoittaa että oikeaoppisella tavalla tulee esittää hevonen maastakäsin käynnissä ja ravissa, ja tietysti analysoida.

Ennen pääsykokeessa oli lisäksi teoriakoe ja kuntotesti, ne on nykyiselläään jätetty pois.

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kyselytunti

Tämän päivityksen aiheena on kyselytunti. Nyt on sana vapaa! Jos haluat kysyä jotakin, ihan mitä tahansa, hippologikouluun tai johonkin muuhun liittyen niin kirjoita kommentti. Jenni lähetti minulle sähköpostia ja kyseli hippologikoulutuksesta. Toivottavasti Jenniä ei haittaa, että vastaan täällä blogissa.

Millä pohjalla sinne pääsee, YO-pohjallako?- Kauanko koulutus kestää, miten
majotus? Maksaako jotain?- Täytyykö osata ruotsia niin tosi HYVIN?- Onko ikärajaa?-
Mitä siellä tehdään, tekeekö opiskeija miten paljon töitä hevosten parissa?- Onko
siellä myös muita suomalaisia opiskelijoita, vai onko tää harvinaista?


Hippologikoulutukseen haetaan YO-pohjalla, mutta se ei valitettavasti ihan riitä. Lisäksi tarvitaan Svenska B eli ruotsalaisen lukion "ruotsin oppimäärä", lähinnä vakuutukseksi siitä, että sinulla on mahdollista selvitä kielen kanssa. Itse luin Svenska B:n etäopintoina Komvuxissa (ruotsalainen aikuislukio, missä ruotsalaiset voivat korottaa lukion arvosanojaan tai täydentää opintojaan). Itse koin kurssin olevan varsin peace of cake; kurssin aikana luettiin 5-6 ruotsinkielistä romaania (kaikkea Jane Austenista Rikokseen ja Rangaistukseen), niistä kirjoitettiin aineita ja muutaman kerran oli yhteinen keskustelutunti. Kurssia oli suorittamassa paljon maahanmuuttajia joten ruotsin kielen täydellinen taitaminen ei ole edellytys. Kurssin suorittaakseen ei tarvi asua Ruotsissa´.

Koulutus kestää 3 vuotta. Ensimmäinen vuosi luetaan Flyingessä, toinen Strömsholmassa ja kolmatta vuotta varten haetaan suuntausta joko Flyingeen tai Strömsholmaan. Majoitus järjestetään ja maksetaan itse. Koulun ympäristössä, molemmissa paikoissa, on paljon asuntoloita mistä löytää huoneen. Vuokran suuruus vaihtelee välillä 2000-3500 SEK kuukaudessa.

Ikärajaa ei ole, mutta hakijalla täytyy olla 6 kuukauden työkokemus hevosalalta. Kaikki käy; ratsastuskoulu, kilpatalli, siitola jne.

Hippologikoulussa tehdään kaikkea! :-) Ensimmäinen vuosi on hyvin teoreettinen, mutta koko ajan tehdään myös jotain käytännössä. Ensimmäinen vuosi on jaettu 4:ään jakson; 2/4 ratsastusta, 1/4 nuoren hevosen sisäänratsastusta ja 1/4 valjakkoajoa. Lisäksi opetellaan lyömään irtokenkä, rokottamaan hevosia, klippaamaan ja letittämään ja vaikka mitä. Ja luetaan paljon teoriaa; pedagogiikkaa hevosalalla, ruokintaa, anatomiaa, fysiologiaa, statistiikkaa... Hevosista on vastuu koko ajan, tallitöitä on siis aika paljon. Toisena vuonna käytännön osuus lisääntyy, silloin ratsastetaan 1-3 hevosta joka päivä jaksosta riippuen.

Joka vuosi hippologisessa aloittaa muutama suomalainen opiskelija. Meitä toisen vuoden opiskelijoita on 2 Suomesta, ykkösellä taitaa myös olla kaksi. Ja hyvin me ollaan kielen kanssa pärjätty!




Siitä se ajatus sitten lähti...

Huhu kertoo, että muutama utelias lukija on löytänyt blogini Villivarsan hienon jutun kautta. Lisäksi sain kysymyksen siitä miten oikeastaan päädyin Ruotsiin. Aloitetaan siis ihan alusta!


Olen alun alkaen pesunkestävä aulankolainen; ratsastuksen aloitin siis Aulangon Ratsastuskoululla Hämeenlinnassa. Ensin yksi tunti viikossa, sitten kaksi, sitten oma hoitohevonen, sitten oma vuokrahevonen. Ratsuskoululta sain vahvan pohjan niin teoreettisesti kuin käytännön tasolla. Aulangon Ratsastuskoulun nykyinen yrittäjä Salla Varenti työskenteli tallin ratsastuksenopettajana otti meidät mukaan kaikkeen; hoitamaan hevosia kilpailuihin, ajamaan ja valjastamaan, hoitamaan sairaita hevosia ja sisäänratsastamaan nuoria. Alkuun sain kilpailla ratsastuskoulun hevosilla, tuntihevosella Wild Discovery olin mukana Ratsastuskouluoppilaiden SM-kilpailuissa ja ratsastin finaaliin asti koulupuolella. Tämän jälkeen vuokrasin Nora Ahtolan omistuksessa ollutta Nallea, jonka kanssa startattiin helppoja koulu-, este- ja lopulta kenttäratsastusluokkia.


Vuonna 2008 kirjoitin ylioppilaaksi Kaurialan Lukion luonnontiedelinjalta. Kesän kirjoitusten jälkeen olin töissä Aulangolla, mutta siinä vaiheessa olin jo päättänyt lähteä ulkomaille hevostelemaan. Halu kokeilla omien siipien kantavuutta oli valtava. Paikan löytäminen osoittautui hankalaksi, halusin ratsastamaan, en ainoastaan siivoamaan karsinoita. Sallan tuttavan kautta löytyi varsin hyvän kuuloinen paikka, ja siitä se ajatus sitten lähti...


Elokuussa 2008 pakattiin kimpsut ja kapsut autoon ja nokka suunnattiin kohti Ruotsia ja Skånea! Ystäväni Salla, Krista, Eve ja Iida H. lähtivät saattaman ja loppujen lopuksi jättivät minut Hörbyyn. Muistan, että vähän jännitti kun katselin auton perävaloja ja ajattelin, että mitäköhän tästä oikein tulee...



Olof Smithin talli OS Hästar osoittautui unelmien täyttymykseksi. Sanat eivät riitä kertomaan miten hyvin viihdyin ensimmäisestä päivästä lähtien. Kotona hoidettiin tallia ja ratsastettiin, viikonloput oltiin kilpailuissa. Kierrettiin Breeders Trophy, Flyinge GP, Oritesti. Tarkoitkseni olla tallilla oppilaana 6 kk ja sitten palata Suomeen, mutta toisin kävi :)


Vuoden päivät työskenneltyäni tallilla en vieläkään ollut valmis palaamaan kotiin. Kesällä 2009 ostin ensimmäisen oman hevoseni. Englantilainen täysverinen Berri Chis, "Pusu", muutti tallille. Pusu on kotoisin Argentiinasta, siellä hän oli kilpaillut laukkaradoilla ja tämän jälkeen myyty Ruotsiin hintaan 80 000 euroa. Ruotsin laukkaradoilla ei tullut samanlaista menestystä, niinpä Pususta tuli minulle ratsu. Yhdessä startattiin alkuun koulua, ja kun Pusu lopulta ymmärsi että rataesteistä kuuluu mennä yli (ei läpi...) päästiin myös estekilpailuihin. Loppuvuodesta ehdin katkaista oikean olkavarteni pienessä ratsastustapaturmassa mutta niin ne vammat vain paranee ja alkuvuodesta 2010 olin takaisin satulassa.


Kesä 2010 kierrettiin kilpailuja; Henriksdal Spring Tour, Falsterbo... Tässä vaiheessa alkoi olla takana 2 vuotta samalla tallilla ja oli aika alkaa suunnittelemaan tulevaisuutta.


Niinhän siinä sitten kävi, että syksyllä 2010 aloitin hevosalan opinnot Flyingessä. Hippologikoulutus on 3 vuotinen ja mahdollisesti maailman ainoa yliopistotasoinen puhtaasti hevosalan koulutus.


Alkuvuodesta 2011 tuli ajankohtaiseksi vaihtaa hevosta. Pusu oli kiistämättä maailman paras hevonen ja maailman paras kaveri, mutta esteillä sen kapasiteetti ei ollut paljon yli 1 m:n ja minun oli pakko ajatella omaa kehittymistäni ja omia kilpailullisia tavoitteitani. Pusu löysi unelmakodin Suomesta ja vaihdossa minulle tuli pieni ja pippurin FWB-tamma Fixi.


Keväällä 2011 oli ensimmäinen vuosi hippologisessa takana! Selvitty oli niin kouluratsastuksen, esteratsastuksen kuin valjakkoajonkin näyttökokeista ja edessä oli Skånen kesälaitumet :)


Kesällä olin töissä niin OS-tallilla kuin Flyingessä. Nautin viimeisistä hetkissä Skånessä, syksyllä kun oli edessä muutto Strömsholmaan.


Alkukesästa 2011 Fixi sairastui vakavaan kaviokuumeeseen kortisonipiikityksen seurauksena ja laukkasi lopulta vihreämmille laitumille. Yhteistyöni pv-ruuna Alexin kanssa alkoi täysin sattumalta, Alex oli melkein myyty Suomeen kunnes se loukkasi toisen takajalkansa. Sitten se oli melkein myyty toiselle ostajalla kun... No, se on pitkä tarina. Loppujen lopuksi ontuva hevonen lähti mukanani Strömsholmaan.

(C) Ida Rising/Marie Ryman
Syksyllä, 3 Skåne-vuoden jälkeen, oli siis aika muuttaa pohjoiseen. Hippologikoulutuksen toinen vuosi opiskellaan aina Strömsholman Ratsastuskoululla. Uusi asunto ja uusi tallipaikka löytyi aivan kulman takaa.



Vuosi 2012 on aloitettu Strömsholmassa ja seikkailujani voi jatkossakin seurata täällä Hippologiblogisa!

torstai 2. helmikuuta 2012

Lehtivinkki!

Tammikuun alussa sain kunnian päästä Villivarsa-lehden haastateltavaksi. Lehden erittäin mukava toimituspäällikkö esitti kiperiä kysymyksiä kouluuni ja hevoselämääni liittyen. Nyt siis suosittelen kaikkia hippologikoulutuksesta kiinnostuneita hankkimaan tänään ilmestyneen villivarsan!

http://www.villivarsa.fi/villivarsa/leirilehti

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Pikapäivitys

Long time no talk! Akuutti ajanpuute on jälleen jättänyt blogin taka-alalle. Työssäoppimisen (30 viikkotuntia) lisäksi teen extratöitä (30 viikkotuntia) ratsastuskoululla ja yritän selvitä teoritehtävistä (10 viikkotuntia) ja seminaaritutkielmasta (10 viikkotuntia). Hej o hå!

On muuten aiva ihanaa lukea kommenttejanne blogikirjoituksistani. Olen saanut muutaman kysymyksen siitä miten ja millaisella taustalla olen Ruotsiin päätynyt ja lupaan tarinoida aiheesta piakkoin. Sain myös kysymyksen liittyen hippologikoulutukseen, siitäkin saatte lukea lähitulevaisuudessa.

Näissä tunnelmissa meillä ;-)