maanantai 12. toukokuuta 2014

LEVEL 3: MASTER-RATSASTUKSENOPETTAJA!

Te, jotka olette seuranneet blogia pidemmän aikaa, muistatteko ratsastuksenopettajan ammattitutkinnon (3-tason eli master-tason) jonka yritimme suorittaa viime vuonna? Teksti löytyy täältä: http://hippologi.blogspot.se/2013/05/master-ratsastuksenopettajatutkinto.html

Ratsastuksenopettajan ammattitutkinto ei ole mitään, mikä puhtaasti kuuluu hippologikoulutukseen; sen järjestää ratsastajainliitto, ja meidän koulutuksemme antaa "riittävän pätevyyden" jotta voi ottaa osaa ammattitutkintoon joka on kaksipäiväinen koe. Kansainvälinen ICEQ jakaa ratsastuksenopettajan pätevyyden kolmelle tasolle, level I-III. Suomessa näitä vastaa level I = ratsastuksenohjaaja, level II = ratsastuksenopettaja ja level III = master ratsastuksenopettaja. Ruotsissa nimikkeet ovat SRL I-III (Svensk Ridlärare Level I-III.) Level III on siis korkein mitä tässä järjestelmässä voi suorittaa. Voidakseen osallistua III-tason kokeeseen pitää olla level II, eli ratsastuksenopettaja.

Viime vuonna otin osaa Master-ammattitutkintoon sillä tuloksella, että kaikki muut osakokeet hyväsyttiin paitsi teoriaosuus. Koe vei aika lailla voimat ja muistaakseni vannoin että aikaisintaan viiden vuoden kuluttua yritän uudestaan... Toisin kävi, jollain ihmeen tavalla entinen opettajani Strömsholmasta sai minut ylipuhuttua. Minä ja entinen luokkakaverini Marie, jotka olimme siis ainoita joilla oli mahdollisuus päästä kokeesta läpi vain yhden osan uusimisille, olimme uusimassa koetta.

Tänä vuonna valmistauduimme teoriosuuteen lukemalla, keskustelemalla, analysoimalla, esittämällä kysymyksiä, kääntämällä ja vääntämällä jokaista asiaa mikä liittyy ratsastuksenteoriaan... Ruotsissa löytyy hyvin kirjallisuutta ja "perusasiat" olemme aina osanneet, ratsastajan avut eri liikkeissä jne. Nyt kuitenkin totesimme miten paljon yksi vuosi alalla on antanut - ja miten paljon meillä vielä on opittavaa jäljellä... Nyt pystymme kuitenkin paljon syvemmin keskustelemaan syy-seuraus-suhteista, ratkaisemaan ongelmia, antamaan esimerkkejä. Aika paljon tässä lajissa - ratsastuksessa - taitaa perustua kokemukseen.

Viime tiistaina teimme tentin. 2 tuntia ja monta sivua, ihan valmiiksi ei ehditty tälläkään kertaa. Mutta nyt tentissä ei ollut mitään mitä emme olisi osanneet! Tentissä piti mm. selittää sanat tahti, irtonaisuus, tuntuma, scvhung, suoristaminen ja kokoaminen - mitä sanat tarkoittavat kouluhevosen kannalta ja sitten estehevosen kannalta. Selvitimme avo- ja sulkutaivutuksen tavoitetta, apuja ja miten ne opetetaan hevoselle/ratsastajalle. Estepuolella mm. piirrettiin hyppykaarta, analysoitiin kuvasta hevosen hyppytekniikka ja selvitettiin mitä ratsastajan tarvii osata 120-tasolla.

Suullisessa osassa saimme aiheen, 5 minuuttia suunnitteluaikaa ja sitten piti ainakin 10 minuuttia puhua. Aiheenani oli hevosen muoto, kokoaminen ja edellytykset työntekoon.

Kokeen jälkeinen ilta ja seuraava päivä sitten jännitettiin... En tiedä miksi koe vei voimat melkien yhtälailla kun viime vuonna. Ehkä se on se jännitys, halu onnistua ja pelko epäonnistua. Olo oli kuin vanhalla tiskirätillä. Tulokset tuli seuraavana iltapäivänä:

HYVÄKSYTTY !!!

Minä ja Marie olemme 2 ensimmäistä Ruotsissa jotka ovat läpäisseet uuden systeemin ammattitutkinnon. Ammattinimike on SRL 3 = Svensk Ridlärare Level 3 eli suomalaisittain Master-ratsastuksenopettaja.
 
Illalla korkattiin SRL3-skumppa!
 
 


7 kommenttia:

  1. Wau, todella upeeta.
    Isot onnittelut hienosta saavutuksesta.
    Laadukas skumppa oli ajankohtainen.

    VastaaPoista
  2. Huikean paljon Onnea!!! Mieletön rutistus! Terveisin lukija pitkän ajan takaa. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS! Ja tosi kiva kuulla että edelleen jaksat olla mukana ja seurata blogia, vaikka päivityksiä ei tule enää yhtä usein kuin alkuaikoina :-)

      Poista
  3. Hieno suoritus, paljon onnea!

    VastaaPoista
  4. Hyvä Kati!! Mikä huippu myyris oletkaan

    VastaaPoista
  5. Paljon onnea, mahtava saavutus!

    VastaaPoista